Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Harmadszor is ölt a madárkór Törökországban

2006.01.06. 08:57
Egy hét alatt három gyerek vesztette életét feltehetően H5N1 vírusfertőzés miatt Törökországban. Az ország keleti határvidékén terjedő kór miatt megkezdték a szárnyasok tömeges pusztítását.

A harmadik madárinfluenzában megbetegedett török gyermek is belehalt a kórba, jelentette a BBC. A 11 éves lány fivére és nővére már belehalt a betegségbe, így már három halálos áldozata van a madárkórnak az országban.

Hivatalosan egyelőre még nem igazolták, hogy az ország keleti részén, ahol a halálesetek történtek, a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírustörzse pusztít. Az országban tavaly októberben már azonosították a kórokozót. A vírust most Nagy-Britanniában vizsgálják, ugyanakkor az ENSZ Egészségügyi Világszervezete már valószínűsítette, hogy a halálos vírustörzs pusztít az országban.

A lány egy csirketelepen élt Törökország keleti részén. A farm megfertőzött madárállománya az egész családját megbetegítette. A BBC jelentése szerint Törökországban, ahol tavaly októberben bukkant fel a betegség, eddig huszonöten betegedtek meg. Valamennyien közvetlenül érintkeztek fertőzött madarakkal.

A pénteken elhunyt lány, Hulya Kocyigit 14 éves bátyja, Mehmet Ali vasárnap, nővére, a 15 éves Fatma csütörtökön hunyt el.

A keleti országrészben terjedő fertőzés miatt megkezdték a szárnyasok tömeges pusztítását.