Sára, Márió
2 °C
6 °C

A holland parasztok zöme nem oltja be baromfiját

2006.03.21. 15:50
Több nyugat-európai országban nem teszik ki a pultra azokat a termékeket, amelyeket előzőleg madárinfluenza elleni vakcinával kezeltek. A hollandok a húst féltik, a britek a kényszervágástól rettegnek. Azerbajdzsánban az elmúlt hetekben öten haltak bele a vírusfertőzésbe.

Hollandiában a baromfitartók többsége vonakodik végrehajtani a kormány által elrendelt madárinfluenza-oltási programot, mert félnek attól, hogy az importőr országok - köztük is a legnagyobb, Németország - nem fognak oltott baromfihúst, illetve tojást vásárolni.

Feloldják a védőzónákat
Dunakeszin a Horányi-révnél kedden, Szentendre és Dunaszentbenedek körzetében szerdán feloldják a madárinfluenza miatt elrendelt védőzónát - mondta Batiz András a kormányszóvivői tájékoztatón kedden. "Letelt az előírt 21 nap a madárinfluenzában elhullott szárnyas megtalálása óta. A megfigyelési zóna marad, de ez jóval enyhébb szabályokat jelent" - mondta a kormányszóvivő. Batiz András tájékoztatása szerint újabb tíz hattyúról derült ki Magyarországon, hogy madárinfluenzában pusztult el. Mint mondta, az elhullott állatokból kilencet Nagybaracskán, egyet pedig Százhalombattán találtak.

A német kiskereskedők és szupermarket-hálózatok már korábban közölték, hogy oltott szárnyashúst nem vesznek át. Hollandiában a múlt csütörtökön indult az oltási program az EU engedélyével. 1-3 millió zárt körülmények között tenyésztett és 5 millió szabadon tartott baromfit kellene beoltani a H5N1-es, emberre is veszélyes madárinfluenza vírus ellen.

A britek saját készleteket követelnek

Hollandia egyike a világ vezető baromfiexportőreinek - és Franciaország után a második európai termelő - évi 1,5 milliárd eurós forgalommal.

Nagy-Britanniában a szárnyastartókat a közelmúlt tapasztalata rettenti a várható baromfipusztítástól. Nem szeretnék megismételni a száj- és körömfájás járvány idején végrehajtott kényszervágásokat, ezért a tenyésztett állomány számára is oltóanyag-felhalmozást követel, csakúgy mint az állatkertben tartott egzotikus madarak számára.

Bár a brit kormány saját bevallása szerint nyitott a vakcinációra, ugyanakkor brit állategészségügyi szakértők szerint jelenleg nincs olyan oltóanyag amely hatékony lenne. Az oltási folyamat túl hosszú ideig tart és az oltás a tünetek elfedésével csak a betegség terjedését gyorsíthatja.

Azerbajdzsánban öt ember halálát okozta a madárinfluenza H5N1-es vírusa az elmúlt hetekben, közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi központja. Mint a WHO képviselője elmondta, 11 beteg mintáit küldték el a kaukázusi országból ellenőrzésre. A vizsgálatot végző brit referencia-laboratórium az öt halálos áldozaton felül még két személynél azonosította kórokozóként a H5N1-es vírusaltípust. Egyikük azóta felgyógyult, míg a másik beteg továbbra is kórházban van, állapota válságos.