Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Madárinfluenza Németországban is

2006.02.15. 17:00
Német tudósok biztosra veszik, hogy már országukban is jelen van a madárinfluenza vírusa. A miniszter válságstábot hívott össze.

Németországban is felmerült a gyanú, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát, a tudósok biztosak benne.

Reinhard Kurth, a berlini Robert Koch Intézet elnöke szerdán a ZDF televízió műsorában kijelentette: "Abból kell kiindulnunk, hogy a gyanú beigazolódott. Nekünk, szakértőknek nincsenek többé kétségeink". Szerda délutánra a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették véleményét.

Óvintézkedések

Sétálók még pénteken négy hattyútetemre bukkantak Rügen szigetén, s az első vizsgálat két hattyúnál emberre is veszélyes, H5N1 vírusra utaló tüneteket mutatott ki. Ausztriából, Stájerországból is kelteztek jelentést gyanús, elhullott madarakról, korábban Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából.

Kurth professzor óvott az eltúlzott reagálásoktól, mondván, hogy nincs ok a pánikra, a járvány Délkelet-Ázsiában tombol, nem Európában.

Horst Seehofer német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter elrendelte, hogy a madárinfluenza veszélye miatt ne március 1-jétől, hanem már péntektől zárják be ólakba, fedett helyre a baromfiállományt. Rügen szigetén a hattyútetemektől számított három, illetve tíz kilométer sugarú körben a tiltás azonnali hatályú. A három kilométer sugarú körön belül tilos a baromfi adásvétele is. A szabadtéri tartás tilalma egyelőre április végéig marad érvényben. Betiltják a baromfipiacokat.

Pánikba estek

"Aggodalmat keltő fejlemény, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, a mi irányunkba is" - közölte Seehofer. Németországban attól tartanak, hogy a visszatérő költöző madarak behurcolják az országba az influenza vírusát, amely eddig közel száz ember halálát okozta, főleg Ázsiában. Elsősorban az Afrikából visszatérő, Nigériát is érintő madaraktól tartanak.

Seehofer "alacsonytól közepesig" terjedőnek minősítette annak kockázatát, hogy Németországban baromfik, háziszárnyasok megfertőződhetnek az agresszív H5N1 vírussal, de drámainak nevezte az elmúlt 14 nap fejleményeit. A miniszter szerdára összehívta a válságstábot.

Lengyelországban, Macedóniában és Dániában is terjed

Macedóniában is riadalmat okozott a madárinfluenza. Az ország elnöke három órára kénytelen volt bezárkózni rezidenciájára, mivel a villa kertjébe egy döglött sas zuhant. A madarat elvitték vizsgálatra, a helyet pedig fertőtlenítették. Az első jelentés kizárja a madárinfluenza lehetőségét. A egészségügyi hatóságok a Macedóniával határos, északi görög területen már kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélye, H5N1-es vírusát, de magában Macedóniában még nem bukkantak rá.

Lengyelországban a Balti-tenger partvidékén találtak három elhullott hattyút Gdansk közelében, Krynica Morskában. A laborvizsgálatok eredményét csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Dániában is hattyúk és más vadon élő szárnyasok tetemére bukkantak a hét elején. A négy kimúlt hattyút és két másik madarat a Németországhoz közeli Jütlandon és Fionie szigetén találták meg, és a tetemeket laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Más szárnyasok tetemeire is bukkantak kedden és szerdán Lolland, Folster és Bornholm balti-tengeri szigeteken: ezek közel vannak a Németországhoz tartozó Rügen szigetéhez, ahol a madárinfluenza vírusának az emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki két hattyú szervezetében.

A madárinfluenza terjedése miatt Franciaországban és Hollandiában is kényszerintézkedéseket vezettek be, mindkét országban elrendelték a háziszárnyasok zárt helyen tartását. Hollandiában már két napja részleges elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be a vírus Németországban talált két, H5N1-es altípusával fertőzött hattyú miatt. Az országban általában zárt telepen tenyésztik az állatokat. A németalföldi országban 2003-ban a H7N7 altípus pusztítása miatt 25 millió szárnyast kellett megölni. Hasonló intézkedéseket hoztak Svédországban és Norvégiában is.