Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ősszel visszatérhet a madárinfluenza

2006.05.15. 18:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Lankadatlan éberségre intették az európai országokat a madárinfluenzával kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió szakértői hétfőn kezdődött, háromnapos svédországi találkozójukon, amelyen szükségesnek vélték a felkészülést egy esetleges világjárványra.

Az elmúlt hetekben csökkent Európában a vírusfertőzések száma, ami azt jelenti, hogy a vándormadarak elvonultak, de fel kell készülnünk arra, hogy ősszel visszatérnek, figyelmeztetett Jakab Zsuzsanna, az Európai Unió stockholmi betegségmegelőzési és -ellenőrzési központjának (ECDC) igazgatója. A szakértő szerint meg kell tanulnunk együttélni ezzel a helyzettel, azzal, hogy tavasszal és ősszel a költöző madarak vonulása nyomán bizonyos számú fertőzés fordul elő.

Egyetlen kontinens sincs biztonságban a madárinfluenzát illetően, hangoztatta az uppsalai értekezleten Marc Danzon, a WHO európai igazgatója, aki szerint a figyelem vagy az erőfeszítések lankadása komoly veszéllyel járna. Az Uppsalában összeült szakértők egyetértettek, hogy az európai országok egyre jobban fel vannak készülve egy esetleges pandémiára.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ igazgatója szerint ugyanakkor "rossz hír", hogy még mindig hiányosak a madárinfluenzával kapcsolatos ismereteink és a pandémiára való felkészültségünk. Jakab Zsuzsanna elkerülhetetlennek vél egy határokon átívelő járványt, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy mikor lesz, mely vírus okozza és mennyire súlyos lesz. Az igazgatónő szerint még egy olyan enyhe pandémia is, mint az 1957-es vagy az 1968-as, zavarokat idéz majd elő a társadalmakban és jelentős számú halálesetet fog okozni.

Szakértők attól tartanak, hogy a madárinfluenza H5 vírusának N1 altípusa mutálódik az emberi influenza vírusával keveredve. Így egy olyan, emberről emberre terjedő vírus alakulhat ki, amely az 1918-ban több millió emberéletet követelő spanyolnáthához hasonló járványt okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a madárinfluenza 2003 vége óta 207 embert fertőzött meg, és 115 halálesetet okozott a világban.