Zsófia
17 °C
21 °C

Kész a WHO-terv a világjárványra

2006.05.31. 06:52
A WHO közzétette az emberről emberre terjedő madárinfluenza-fertőzés megfékezésének tervét. A lényeg, hogy sokat kell szedni svájci, Roche cég Tamiflu nevű szerét, ha emberről emberre is terjedni kezd a madárinfluenza.

A madárinfluenza-járvány megfékezésére való felkészülés jegyében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette azt a lépcsőzetes intézkedési tervét, amely egyebek között a Tamiflu vírusölő készítmény gyors és tömeges alkalmazását irányozza elő arra az esetre, ha a vírus rohamosan kezdene emberről emberre terjedni.

Nincs jobb szer

A kedden Genfben nyilvánosságra hozott, hetven nemzetközi szakértő ajánlásait követve összeállított dokumentumban a világszervezet hangsúlyozta: az emberek között terjedő járvány feltartóztatását célzó stratégiának csak akkor van esélye meggátolni a madárinfluenza-vírus - emberre is veszélyes - H5N1-es altípusának terjedését, ha a veszélyeztetett övezetben tartózkodó személyek a fertőzés laboratóriumi megerősítése után három héten belül nagy adagokban szedni kezdik a készítményt.

A háromhetes határidőt matematikai modellezés alapján állapította meg a világszervezet, amely a jelentésben külön is hangsúlyozta: a világméretű járvány megfékezését célzó stratégia sikere szigorúan attól függ, hogy a hatóságok milyen gyorsan cselekszenek.

A WHO a tervben részletes menetrendet vázolt fel a cselekvésre. Eszerint az érintett országnak az észlelést követően egy napon belül értesítenie kell a világszervezetet arról, ha felmerül a gyanú, hogy a madárinfluenza - eddig állatok terjesztette - vírusa emberről emberre kezdene átterjedni. A WHO által akkreditált térségbeli laboratóriumnak ezután szintén 24 óra áll rendelkezésére annak megerősítésére, hogy a vírus szerkezete módosult, mutáció vagy az emberi influenza vírusával való kereszteződés útján.

A gyors feltartóztatási stratégia a WHO 3 millió adagos Tamiflu-készletének alkalmazásán alapul; a készítményeket a svájci Roche gyógyszergyár ajánlotta fel a világszervezetnek.

Vesztegzár

A tervezet ezen kívül egészségügyi vesztegzár elrendelését, a járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket, illetve a fertőzött személyekkel való érintkezés nyomon követését is előirányozza.

A cselekvési terv értelmében miután a WHO hivatalosan felkéri a svájci gyógyszergyárat Tamiflu küldésére, a szállítmányoknak 24 órán belül meg kell érkezniük a járvány gócpontjához legközelebb eső nemzetközi repülőtérre.

A világszervezet múlt szombaton közölte: első ízben felkérte a gyárat, hogy készüljön fel ilyen szállítmány célba juttatására. Az úticél az indonéziai Szumátra szigete lett volna, ahol felmerült a madárinfluenza emberről emberre való átterjedésének gyanúja, ám a világszervezet végül letett arról, hogy a szállítmány útnak indítását is elrendelje.

A madárinfluenza alapvetően a szárnyasokat pusztítja, de 2003-as felbukkanása óta a világ 10 országában 224 ember is megfertőződött a vírussal, s közülük 127-en bele is haltak a betegségbe.