Gusztáv
-4 °C
1 °C

Új mutálódott madárinfluenza vírustörzset találtak

2005.11.24. 08:43
Az indonéziai Acehben több száz csirke hullott el madárinfluenza miatt. A kór a H5N1 vírustörzse, de Kambodzsában egy új influenzatörzset mutattak ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyesebb-e az eddig ismert vírustörzsnél.
Több száz csirke hullott el madárinfluenza miatt Indonézia Aceh nevű tartományában - közölte csütörtökön a szigetország mezőgazdasági minisztériumának egyik illetékese.

Sjamsul Bahri, a tárca állategészségügyi osztályának a vezetője elmondta, hogy a baromfikat a kór H5N1 vírustörzse fertőzte meg a tartomány legkevesebb három körzetében.

Ázsiában 2003 óta szárnyasok több százmillióival végzett a járvány, amely a térségben 67 ember életét is kioltotta. A vírustörzs olyan mutáción is keresztül mehet, hogy az emberre is veszélyessé válhat, és világméretű járványt indíthat el - figyelmeztetnek rá a szakértők.

Indonézia 30 tartományából mostanáig 23-ban észlelték a madárinfluenza kórokozóját. Mint Bahri rámutatott: Acehben a járvány megjelenése azért ad különösebb aggodalomra okot, mert a tartományban a tavaly karácsonykor pusztított szökőár miatt még mindig százezrek élnek átmeneti táborokban.

Új influenzatörzs Kambodzsában

A madárinfluenza olyan vírusát mutatták ki Kambodzsában, amely mutáción ment keresztül, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyesebb-e az eddig ismert H5N1 vírustörzsnél - közölték helyi egészségügyi illetékesek csütörtökön.

A vizsgálatok tovább folynak - jelentette ki Philippe Buchy, a phnompeni Pasteur intézet munkatársa, hozzátéve: megszokott dolog, hogy az influenza vírusa mutáción megy keresztül. Ez alól a madárinfluenza kórokozója sem kivétel.

A francia szakember valószínűnek nevezte, hogy a Kambodzsában kimutatott vírustörzs hasonló tulajdonságokkal bír, mint a nemrég Vietnam déli részében regisztrált madárinfluenza vírus.

Kambodzsában március óta nem jelentettek friss madárinfluenza megbetegedést sem emberek, sem szárnyasok körében.