Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Afrikában robbanhat a madárinfluenza-bomba

2006.02.09. 09:47
Épphogy felbukkant, máris pánikot keltett a madárinfluenza Afrikában. Orvosok és állatorvosok szerint a kontinens sürgős segítségre szorul, különben megállíthatatlan lesz a kór terjedése.

A madárinfluenza emberre is veszélyes törzsének rohamos afrikai terjedésétől tart az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) elsőszámú szakértője, írja a BBC. David Nabarro szerint "a vírus már most nagyon elterjedt lehet". Az első afrikai madárinfluenza-esetet a héten fedezték fel Nigéria északi részén, Kaduna államban egy tanyán.

Az ország más részeiről is szárnyaspusztulást jelentettek, a hatóságok vizsgálják, hogy ezeket szintén madárinfluenza okozta-e.

Katasztrófától tartanak

Nabarro szerint ha az egyik legfejlettebb egészségüggyel rendelkező országban, Nigériában kitörhetett a járvány, akkor már feltehetően a kontinens elmaradottabb térségeiben is pusztít. A WHO szakértője szerint felvilágosító munkára van szükség, "a kormányoknak és a polgároknak is nagyon elővigyázatosnak kell lenniük", írja a BBC.

A nigériai hatóságok már meg is tették a szükséges intézkedéseket, a kadunai tanya környékén vesztegzárat hirdettek, megtiltották az állatok mozgását és fertőtlenítették a környéket. Ennek ellenére Nabarro értesülései szerint a vírus máris tovább terjedt a szomszédos Kano államra és a déli Joss államban is találtak gyanús eseteket.

Sürgős segítségre szorulnak

A virológus szakemberek rémálmai között szerepelt eddig a madárinfluenza afrikai terjedése. Az Állategészségügyi Világszervezet szakértői szerint Afrikában olyan alacsony szintű az állatorvosi ellátás, hogy szinte lehetetlen megfékezni a kór terjedését. Mivel az emberi egészségügy sem áll sokkal jobban, több szakértő is attól tart, hogy a vírus megfékezhetetlenül terjedhet a kontinensen.

Az állatorvosok szerint csak a figyelőszolgálatok segíthetnek a helyzeten. "Ha korán tudomást szereznek a fertőzésről, akkor még tehetnek lépéseket. Az afrikai országoknak gyors segítségre van szükségük" - nyilatkozta a BBC-nek Alex Thiermann, az Állategészségügyi Világszervezet egyik vezetője.