Gusztáv
-4 °C
1 °C

Madárinfluenza-pánik Indiában

2006.02.26. 17:44
Bár a madárinfluenza még nem fertőzött meg embert Indiában, a hatóságok biztosra mennek: 90 000 embert vizsgáltak ki. A pánik miatt visszaesett a csirkefogyaszáts, tízezrek maradtak munka nélkül.

Indiában 90 ezer embert vetettek alá orvosi vizsgálatnak a hét végén, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 változatával. Tíz személyt megfigyelés céljából elkülönítettek Gudzsarát állam egyik kórházában.

Már több százezer szárnyast semmisítettek meg a szubkontinensen, miután a múlt héten két államban, Gudzsarátban és Mahárástrában is kimutatták szárnyasokban a madárinfluenza kórokozóját. Gudzsarátban 90 ezer, a szomszédos Mahárástrában pedig 280 ezer szárnyast öltek le eddig.

Indiában ember még nem kapta el a madárinfluenzát, a 95 gyanús eset mind negatívnak bizonyult a hét végére. Riadalmat keltett viszont, hogy egy újabb államból, az északkeleti Asszámból jelentették ezernyi szárnyas elhullását a hét végén. Elővigyázatossági intézkedéseket hoztak és az állatok vizsgálatát rendelték el.

India-szerte baromfiipari munkások tízezrei vesztették el állásukat, mert a madárinfluenza hírére visszaesett a baromfifogyasztás. Jóllehet szakértők szerint a rendesen hőkezelt hússal nem lehet elkapni a fertőzést, milliók hagytak fel a csirke és a tojás fogyasztásával, az indiai baromfiipart már több mint egymilliárd dolláros veszteség érte.