Piroska
-2 °C
5 °C

Újabb öt törököt fertőzött meg a madárinfluenza

2006.01.09. 19:34
Négy török tartományban találtak újabb madárinfluenzás eseteket, Isztambulban 23 gyanús esetet regisztráltak. A fertőzöttek mind madaraktól kapták meg a betegséget. Kínában is regisztráltak egy újabb fertőzést.

Öt újabb török fertőződött meg madárinfluenzával az ország négy tartományában. Ezzel 15-re emelkedett a bizonyítottan vagy feltételezhetően a madárinfluenza emberre is veszélyes, potenciálisan halálos H5N1 vírusával.

Emberről emberre még nem terjed

Az öt új fertőzött között egy 4, illetve 5 éves testvérpár, egy másik 5 éves kisfiú és egy 12 éves kiskamasz van, valamennyien Ankarától északkeletre, a Fekete-tenger mellékén laknak. Az ötödik fertőzött egy 18 éves fiatalember a kelet-törökországi Van városban, közel ahhoz a településhez, ahol egy család három gyermeke halt bele a kórba. Közben hazaengedték hétfőn a három elhalálozott kamasz 6 éves fiútestvérét, akiről megállapították, hogy noha ő is beteg volt, nem a madárinfluenza vírusát kapta el.

"Úgy tűnik, hogy a madárinfluenza törökországi áldozatai mind közvetlenül szárnyasoktól kapták el a betegséget" - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a törökországi helyzetet vizsgáló szakértői bizottsága. Guanael Rodier, a WHO tisztségviselője szerint minden egyes humán megbetegedéssel nő annak veszélye, hogy kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja.

Szerte Törökországban hétfőig több mint 60 olyan személyt szállítottak kórházba influenzaszerű tüntetekkel, aki szoros kapcsolatban állt szárnyasokkal; csak Isztambul térségének különböző kórházaiban 23 embert ápolnak. A vizsgálatok folyamatban vannak, egyelőre senkiről sem tudni biztosan, hogy a rettegett kórban betegedett-e meg.

Kínában is fertőz a kór

A kínai hatóságok hétfői bejelentése szerint újabb madárinfluenzás beteget regisztráltak az országban, immár a nyolcadikat. A legutóbbi beteg egy hatéves kisfiú, akit Hunan tartomány egyik kórházában kezelnek.

Az Új Kína hírügynökségnek az egészségügyi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint a gyermeknél, akin decemberben jelentkeztek a betegség tünteti, az emberre is veszélyes H5N1 vírust mutatták ki. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra, így nem lehet tudni azt sem, hogy a kisfiú hogyan kapta el a betegséget. A korábbi esetekben a megfertőződés oka az volt, hogy a beteg testközeli kapcsolatban volt baromfival.

Újabb góc Ukrajnában is

Újabb madárinfluenza-gócot fedeztek fel az ukrán hatóságok a Krím félszigeten, ahol már korábban is tömeges madárhullást okozott a járvány, közölte a Krími Autonóm Köztársaság agrárpolitikai minisztere. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a madárinfluenza okozta a félsziget keleti részén fekvő Feodoszijától nem messze található Primorszkij faluban december végén-január közepén tapasztalt tömeges baromfipusztulást. A miniszter elmondta, hogy a szárnyasok megsemmisítése a végéhez közeledik. A Krímben eddig összesen mintegy 171 500 szárnyast vágtak le.