Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Amerikát is elérhette a madárinfluenza

2006.01.11. 12:26
Kétezer baromfi decemberi pusztulását titkolták el Trinidad és Tobagón. A hatóságok gombafertőzésre gyanakszanak. Svéd kutatók szerint nem is olyan halálos a madárinfluenza, mint azt korábban gondolták.

Kétezer szárnyas decemberi elpusztulását titkolták el Trinidad és Tobagón, jelentette az MTV Híradója. A hatóságok csak most értesültek a tömeges madárpusztulásról, amit a gyanú szerint madárinfluenza okozott.

Az ország egészségügyi minisztere kedd esti sajtótájékoztatóján állította, hogy csak aznap értesült róla, hogy decemberben öt nap alatt több farmon kétezer madár pusztult el. A farmerek a fertőzéstől tarva leölték és elásták a beteg madarakat.

A trinidadi egészségügyi hatóság most vizsgálatot rendelt el. A főállatorvos szerint nem madárinfluenza, hanem valamilyen gombás fertőzés okozhatta a megbetegedést.

Az MTV Híradójának beszámolója szerint ezzel párhuzamosan hozta nyilvánosságra vizsgálati eredményeit a svéd Karolinska Intézet. A Vietnamban végzett vizsgálat megállapításai szerint a madárinfluenza az eddig feltételezetnél sokkal fertőzöbb, egyben veszélytelenebb is. Sok fertőzött ugyanis enyhe nátha tüneteivel megússza a betegséget, így nem is fordul orvoshoz.

Az eddigi feltételezések szerint a madárinfluenza nagyon is halálos betegség. A hivatalosan rendelkezésre álló adatokból, a lejelentett esetekből levont eddigi következtetések 50 százalékot meghaladó halálozási arányról szóltak.