Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Mutálódott a madárinfluenza

2006.01.12. 11:18
Emberről emberre ugyan még nem terjed, de már könnyebben fertőz a madárinfluenza új mutánsa, írja a Washington Post. A mutánst egy elhunyt török gyermek véréből levett mintában találták, a vírusvariáns helyi jellegű járványt okozhat Törökországban.

Az emberre is veszélyes H5N1 vírus veszélyes mutációját fedezték fel amerikai kutatók a betegség egy törökországi áldozatának vérében, írja a Washington Post. A kutatók szerint a H5N1 törzs egyik hemagglutininja (a H5 a hemagglutincsoport jelölése a vírustörzs nevében) mutálódott, megkönnyítve a vírus csatlakozását az emberi sejtekhez.

Új utakat keres


Tekintse meg képeinket!

A kutatók az első vizsgálatok alapján azt feltételezik, hogy ez még nem jelenti az emberről emberre terjedő, így pánikra is okot adó vírusmutáció megjelenését. A mutáns azonban madárról emberre terjedve könnyebben fertőzhet.

Az új mutáció megjelenése a vírus életképességére utal. "Kicsit aggasztó, mert a vírus láthatóan új utakat keres" - nyilatkozta a Postnak Michael Perdue, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) tisztviselője, miután értesült az amerikai Járványügyi Központ, a CDC kutatási eredményéről.

Helyi járványtól tartanak

A mutációt egy nemrég elhunyt török gyermek véréből vett mintából mutatták ki, mondta el a lapnak Nancy J. Cox, a CDC influenza-részlegének vezetője. Mint mondta, nem ez az első mutációja a H5N1-nek, Kínában és Vietnamban is találtak mutáns példányokat. De ez a mutáció könnyíti meg leginkább a vírus emberi sejtekhez való alkalmazkodását.

A WHO európai részlege egyelőre még nem aggódik. "Emberről emberre terjedő mutáció még nem jelent meg, nincs ok a pánikra" - jelentette ki a lapnak Marc Drazon, a WHO európai igazgatója. Annak viszont reális esély van, hogy a madárinfluenza emberi szervezethez alkalmazkodott mutánsa helyi jellegű járványt okozzon Törökországban.