Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megjelent a madárinfluenza Nagy-Britanniában

2006.04.06. 16:34
Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát okozó H5 vírust Nagy-Britanniában. Csütörtök délutáni értesülések szerint a kórokozó emberre is veszélyes, H5N1 altípusáról van szó.

A vírust Skócia keleti tengerpartján, Anstruther kisváros közelében találták, egy elhullott hattyú szervezetében. A brit Országos Gazdaszövetség (NFU) és a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) értesülései szerint a világszerte száznál több emberi halálesetet okozó H5N1 törzset izolálták a dél-angliai állatjárványtani laboratóriumban.

Brit területen most találták meg első ízben a madárinfluenza kórokozóját. A madártetem fellelésének helyszíne körül három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres körön belül megfigyelési zónát jelöltek ki.

A skót kormányt azonban számos bírálat érte, mert kiderült, hogy a hattyútetemet már a múlt héten fellelték, de ezt csak most hozták nyilvánosságra. Egyes beszámolók szerint a lakossági bejelentés után egy teljes napig senki nem gyűjtötte be az elhullott madarat, amelynek teteméből a hatóságok kiérkezéséig több állat evett. Az illetékesek szerint viszont nincs ok azt feltételezni, hogy háziállatok fogyasztottak volna a fertőzött szárnyasból.

Ha a madárinfluenza tömeges méretekben megjelenik a brit baromfiállományban, az a marhakór (BSE) és a száj- és körömfájás-járvány után a brit állattenyésztés harmadik egészségügyi katasztrófája lenne az utóbbi másfél évtizedben.

Az Európai Parlament időközben elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek iránti kereslet zuhanása miatt kártérítést kaphassanak a gazdák. A mostani javaslat értelmében a jövőben nem csak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian - átlagosan legalább mintegy 30 százalékban - visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.

Lagost is elérte a kór

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1-es altípusát azonosították Afrika legnépesebb városának számító Lagos egyik baromfitenyésztő üzemében és egy háztáji gazdaságában - jelentették be nigériai egészségügyi illetékesek . "Mintát veszünk azon személyektől, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött szárnyasokkal és a kapott mintát elküldjük a virológiai laboratóriumba" - nyilatkozta Jide Coker, a nigériai egészségügyi minisztérium illetékese.

A madárinfluenza felfedezése a 13 milliós Lagosban azt jelzi, hogy hatósági intézkedések a betegség terjedését nem tudták visszaszorítani, és nő a lehetősége a fertőzött madarak és a lakosság érintkezésének.