Emma
9 °C
26 °C

Tömegsírokkal készülnek a madárinfluenzára

2006.04.03. 14:44
Tömegsírokba kell majd temetni a madárinfluenza áldozatait, ha az emberről emberre is terjedő vírusmutáns legalább a fertőzést elkapók 2,5 százalékával végez, véli a brit kormány. A halottak azért külön koporsót kapnának.

Katasztrofális csapást mérhet a madárinfluenza a brit temetkezésre, írta a Sunday Times. A brit belügyminisztérium legpesszimistább vészforgatókönyve szerint a mutálódott, emberről emberre is terjedő H5N1 vírus megjelenése esetén 320 000 brit állampolgár veszítheti életét.

Kutatók tömeges oltást javasolnak
Egy járvány kitörése után az emberek tömeges és gyors beoltásával lehet a leghatékonyabban védekezni a madárinfluenza terjedése ellen még abban az esetben is, ha az oltóanyag nem a legtökéletesebb az adott vírustörzs ellen - állapítja meg egy friss amerikai tanulmány. A Timothy C. Germann vezette kutatócsoport a Los Alamos-i országos laboratóriumban számítógépes szimulációt végzett arról, hogyan hatna a betegség terjedésére az oltóanyag tömeges beadása, más gyógyszerek - mint a vírusölő Tamiflu - alkalmazása, valamint az iskolák bezárása és az utazások korlátozása. A kutatók szerint még ha egy oltóanyag gyenge fegyver is az ellen a máig ismeretlen vírustörzs ellen, amely emberi járványt okozhat, valószínűleg az is ad valamilyen védelmet és lassítja a terjedést.

Ekkora hullatömeg tizenhét hetes várakozásokat okozna a temetkezésben és a hamvasztásban. A kormány elé került dokumentumok ezért tömeges temetésekkel számolnak. Ilyesmire az 1665-ös pestisjárvány idején volt utoljára példa - írta a Sunday Times.

A kormánytervezet igyekezett humánusan kezelni a kérdést. Még ha közös sírba is temetnék az áldozatokat, a tervek szerint valamennyit saját koporsóba helyeznék.

A kormánytervezett legvalószínűbb fogatókönyve 48 000 halottal számol. Ennyi áldozatot a temetkezési vállalatok gond nélkül el tudnának földelni. Viszont ha a vírus legalább a fertőzöttek 2,5 százalékával végez, akkor már megoldhatatlan helyzet állna elő.

A madárinfluenza H5N1 vírusa a lejelentett esetek alapján a megbetegítettek több mint ötven százalékával végez. Svéd kutatók szerint a halálozási arány ennél jóval kisebb, a kutatók az alig kétszáz lejelentett esettel szemben több ezer fertőzést valószínűsítenek.