Valér
4 °C
8 °C

Megelőző akció a Horány körüli zónákban

2006.03.01. 10:09
Kapcsolódó cikkek (1)
A horányi Duna-parton H5-ös vírussal fertőzött hattyú tetemére bukkantak kedden, szerdán már javában tartanak a rendkívüli megelőző intézkedések. Többek között szúrópróbaszerűen megállítják a húst, vagy egyéb élelmiszereket szállító teherkocsikat, hogy kontrollálják, valóban állatorvossal ellenőrzött termékből áll-e a rakomány.

Harminc szakember kezdte meg a munkát a madárinfluenza elterjedésének megakadályozása érdekében szerdán Horányban és a köré vont védő-, illetve megfigyelő zónában - közölte a Pest megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője az MTI-vel. Az intézkedéssorozatot az indokolja, hogy a horányi Duna-parton H5-ös vírussal fertőzött hattyú tetemére bukkantak kedden. Az állomás munkatársai azonnal a helyszínre siettek, kijelölték 3 kilométeres védő- és a 10 kilométeres megfigyelő zónát - mondta Virsinger György.

A forgalmasabb helyeken összesen 40 figyelmeztető táblát helyeztek el, amelyek arra hívják fel a környékbeliek figyelmét, hogy ellenőrizetlen baromfiterméket ne vigyenek el máshová, az állattartók pedig zárják el a házi szárnyasokat, nehogy érintkezésbe kerüljenek az esetlegesen betegséget hordozó vándorló vadmadarakkal.

A 3 kilométeres védőzóna Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket érinti. Itt három baromfitelep, egy baromfikeltető, két hűtőház, egy baromfivágóhíd, és egy tojáslé-előállító üzem található. A 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász, és Üröm települések tartoznak. A megfigyelési zónában háromezer példányos fácánállomány (Sződön), egy baromfikeltető és két baromfivágóhíd található.


A védő- és a megfigyelési zónák hozzávetőleges területei (Térkép: lazarus.elte.hu)

Szerdán az állategészségügyi szakemberek végigjárják Szigetmonostor, Göd, Dunakeszi baromfitartó portáit, hogy figyelmeztessék a tulajdonosokat a rendelkezés betartására. Ajánlásuk szerint célszerű a jószág helyisége előtti bejárat elé fertőtlenítőszerrel átitatott faforgácsos ládát tenni, hogy a gondozók talpukon ne hordhassák be a fertőző vírust. A szakemberek felvették a kapcsolatot a védő- és a megfigyelő zóna önkormányzataival, a madárinfluenzával kapcsolatos szórólapokat adnak át számukra, hogy osszák ki a településükön. A helyhatóságok segítségével pontosítják továbbá a baromfitartók listáját, hogy mindenhová eljuthassanak ellenőrző, ismeretterjesztő akciójuk során.

Ezeken kívül a megfigyelő zónában is fokozott közúti ellenőrzésekre lehet számítani. A munkatársak, rendőrökkel közösen, szúrópróbaszerűen megállítják a húst, vagy egyéb élelmiszereket szállító teherkocsikat, hogy kontrollálják, valóban állatorvossal ellenőrzött termékből áll-e a rakomány. Ezek az intézkedések egyébként az ilyen esetekre vonatkozó EU-s előírásoknak is megfelelnek, mindez azonban nem okoz fennakadást a közlekedésben - hangsúlyozta Virsinger György.