Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Börtönvalóságshow a Bangkok Hiltonból

2005.01.18. 11:57
A drogkereskedésre készülők elrettentése céljából élőben közvetítené a világ egyik legrettegettebb börtöne, a Bangkok Hilton mindennapjait a thai kormány. Az ezer halálra ítéltnek is otthont adó intézményt már be is kamerázták. A jogvédők tiltakoznak.

Élőben közvetítenék a bangkwangi börtön, a híres Bangkok Hilton foglyainak mindennapjait az intézmény vezetői. Terveik szerint az internetről elérhető közvetítés bemutathatná a drogkereskedelem kockázatos oldalát.

A drogkereskedelem Thaiföldön halállal is büntethető, az élő közvetítés az ítéletvégrehajtás előtti pillanatokat is mutatná, a kivégzésről azonban legeljebb pillanatfelvételeket tennének közzé, mondta el a BBC-nek Nathee Chitsawang, a börtön szóvivője.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a börtön vezetésének tervei súlyosan sértik az emberi jogokat, ezért azok visszavonását követelte. A börtönvalóságshow kezdőnapját még nem hirdették meg, a BBC értesülései szerint azonban a kamerákat már felszerelték az intézményben.

Thaiföldön két éve átfogó akció indult a drogkereskedelem, főként az amfetaminszármazékok piacának letörésére. A gyakorta kegyetlen rajtaütések során ezrek vesztették életüket, a kormány akcióját rengeteg külföldi bírálat érte. A drogkereskedőkre szakosodott Bangkok Hiltonban hatezren töltik büntetésüket, közülük ezren kivégzésükre várnak.