Auguszta
-7 °C
0 °C

Az Interpol is keresi Vizsolyi Bibliát

2002.02.11. 14:04
A rendőrségen kívül már a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség valamint az Interpol is keresi a Vizsolyi Biblia elrablóit. A nyomozást segítő információ négymillió forintot ér.
Továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség a vizsolyi református templomból vasárnapra virradó éjszaka ellopott Vizsolyi Bibliát és az értékes relikviát eltulajdonító bűnözőket - tájékoztatta a sajtót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálynak vezetője Miskolcon. Solymosi István alezredes elmondta, hogy a nyomozásba a bekapcsolódott a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség; fokozottan ellenőrzik a nemzetközi határátkelőket, s a kiadott nemzetközi körözés alapján az Interpol is részt vesz a kutatásban.

Hiába szólalt meg a riasztó

A nyomozást irányító rendőrtiszt felidézte, hogy a bűncselekményt akkor fedezték fel, amikor vasárnapra virradó éjszaka, kevéssel 2 óra után a helyi református egyházközség lelkésze észlelte a templom riasztóberendezésének jelzését. Azonnal értesítette a rendőrséget, s az encsi és a megyei rendőrök hamarosan a helyszínen voltak.

Megállapították, hogy a tolvajok a templomajtót egy baltával feszítették fel, majd a Károli Gáspár által fordított s 1590-ben kinyomtatott bibliát a nemzeti kincsnek számító könyvritkaság tároló szekrényének üveglapját betörve vitték el . A vizsgálat eddigi megállapításai szerint bizonyos, hogy a betörésnek több tettese volt.

A balta nyele egy régi járóka lába

A baltát, amellyel a bejárati ajtót feltörték, a templom udvarán megtalálták; a szerszám jellegzetessége, hogy nyele egy régi gyermekjáróka négyszögletes lábából készült.

Az eltulajdonított, becslések szerint hatmillió forint értékű, mintegy hat kilogramm súlyú, két kötetes biblia kopott és hiányos, hiszen a legutóbbi időkig a templom egyik padsorában tartották és bárki forgathatta. Első két lapja hiányzik - ezt kézírással pótolták -, ám ismeretlenek korábban elvitték több belső lapját is.

A rendőrök a nyomozás, adatgyűjtés során számos olyan nyomot rögzítettek, amely megkönnyítheti az elkövető személyazonosságának bizonyítását. A vizsgálókhoz sok bejelentés érkezett vasárnap reggel óta, több helybéli szintén észlelte a riasztó hangját, mozgást is megfigyeltek a környéken.

Négymillió forint a nyomravezetőnek

Az országos rendőrfőkapitány hárommillió forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek; az információkért járó összeget akkor fizetik ki, ha a bejelentés alapján meglesznek a tettesek és az ellopott biblia is megkerül - mondta el a rendőrtiszt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ezen felül 1 millió forint jutalmat tűzött ki a biblia megtalálását közvetlenül segítő személynek, vagy személyeknek - emlékeztetett rá a sajtótájékoztatón Solymosi István alezredes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!