Vilhelmina
10 °C
21 °C

Rokkantnyugdíjas lopta el a Vizsolyi Bibliát?

2002.12.18. 16:33
Előzetes letartóztatásba helyezték azt a 34 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy közreműködött a Vizsolyi Biblia tavaly februári ellopásában. A biblia hollétéről azóta sem tudnak semmit.
Az Encsi Városi Bíróság ma előzetes letartóztatásba helyezte azt a budapesti férfit, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy közreműködött az év elején a Vizsolyi Biblia ellopásában - tudta meg a HavariaPress. A 34 éves budapesti rokkantnyugdíjas ellen többen terhelő vallomást is tettek.

Az Interpol is kereste

Február 9-én hajnalban ismeretlen tettesek ellopták az 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Biblia egyik példányát. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hárommillió, míg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egymillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Később a magyar rendőrségen kívül az Interpol is bekapcsolódott a keresésbe.

A biblia hollétéről nem tudnak

Egyelőre nem tudni, hogy előkerült-e a biblia, így az sem tudható, hogy kifizetik-e a 4 millió forintos megtalálói jutalmat. A rendőrségen egyelőre nem kívánták a hírügynökség információit kommentálni.

Károli Gáspár (1529 körül - 1591), gönci református prédikátor fordította le először magyar nyelvre és adta ki a teljes Bibliát 1590-ben. A művet a megjelenés helyére utalva nevezik Vizsolyi Bibliának. Értékét a rendőrség hat millió forintra becsüli.