Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rokkantnyugdíjas lopta el a Vizsolyi Bibliát?

2002.12.18. 16:33
Előzetes letartóztatásba helyezték azt a 34 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy közreműködött a Vizsolyi Biblia tavaly februári ellopásában. A biblia hollétéről azóta sem tudnak semmit.
Az Encsi Városi Bíróság ma előzetes letartóztatásba helyezte azt a budapesti férfit, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy közreműködött az év elején a Vizsolyi Biblia ellopásában - tudta meg a HavariaPress. A 34 éves budapesti rokkantnyugdíjas ellen többen terhelő vallomást is tettek.

Az Interpol is kereste

Február 9-én hajnalban ismeretlen tettesek ellopták az 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Biblia egyik példányát. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hárommillió, míg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egymillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Később a magyar rendőrségen kívül az Interpol is bekapcsolódott a keresésbe.

A biblia hollétéről nem tudnak

Egyelőre nem tudni, hogy előkerült-e a biblia, így az sem tudható, hogy kifizetik-e a 4 millió forintos megtalálói jutalmat. A rendőrségen egyelőre nem kívánták a hírügynökség információit kommentálni.

Károli Gáspár (1529 körül - 1591), gönci református prédikátor fordította le először magyar nyelvre és adta ki a teljes Bibliát 1590-ben. A művet a megjelenés helyére utalva nevezik Vizsolyi Bibliának. Értékét a rendőrség hat millió forintra becsüli.