Orsolya
9 °C
21 °C

Megtalálták az ellopott Vizsolyi Bibliát

2003.10.30. 08:54
A rendőrség megtalálta a 2002. februárjában ellopott Vizsolyi Bibliát. Az értékes műkincset abban a lakásban találták meg a rendőrök, ahol korábban már tartottak házkutatást a Biblia után nyomozva.
Egy nyugdíjas rendőr lakásán találták meg a rendőrök a még tavaly februárban ellopott Vizsolyi Bibliát. Az értékes műkincsre az ügy egyik gyanúsítottjának lakásán, Komáromban bukkantak rá a nyomozók. A relikviát a nyomdász képzettséggel is rendelkező tolvajok többszörösen becsavarták sütőfóliába, végül purhabbal vonták be, és elrejtették a padlás gerendái közé.

Elsőre nem találták meg

A rokkantnyugdíjas rendőr lakásában egyébként korábban már tartottak házkutatást a nyomozók, akkor azonban még nem bukkantak rá a műkincsre. A nagy értékű relikviát csütörtökön Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke és a vizsolyi lelkész közösen vette át a nyomozóktól. A püspök elmondta, szerinte - különös tekintettel arra, hogy éppen pénteken lesz a reformáció ünnepe - az ereklye megtalálásában az isteni segítség is közrejátszott.

Három a tolvaj

A Károli Gáspár által fordított, XVI. századi szentírást még tavaly februárban lopták el az Abaúj megyei Vizsolyról. A biblia hollétéről sokáig nem tudtak semmit a hatóságok. A miskolci rendőrök szeptember 6-án igazoltattak egy Suzukiban utazó párt, akiknek nem voltak rendben a papírjaik, és zavartan viselkedtek. A rendőrök előállították a tatabányai férfit és nőt, akik kihallgatásuk alkalmával bevallották, hogy - komáromi társukkal, a rokkantnyugdíjas rendőrrel - ők lopták el az értékes műkincset. Az elkövetők megbízóként egy budapesti férfit jelöltek meg, akit a rendőrség még 2002 végén vett őrizetbe az ügy kapcsán, azzal gyanúsítva, hogy közreműködött a Vizsolyi Biblia ellopásában. A komáromi gyanúsított lakásán házkutatást tartottak a nyomozók, de akkor az értékes ereklye nem került elő. A rendőrség négymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Hamisítani szerették volna

A bűncselekmény egyik tatabányai gyanúsítottját nemrégiben - egymillió forint óvadék fejében - szabadon engedte a rendőrség. Ezután váratlanul vallomást tett a komáromi gyanúsított is, őt várhatóan csütörtökön úgyszintén szabadlábra helyezik. A körülmények alapján ezért elképzelhetőnek tűnik, hogy vádalkunak köszönhető a biblia előkerülése. Állítólag a Károli Biblia tolvajai hamisítani szerették volna az ereklyét, hogy többször is eredetiként értékesíthessék azt. A HavariaPress értesülései szerint a nyomravezetőnek felajánlott hárommilliós díjat feltehetőleg kifizeti a rendőrség, azt azonban egyelőre nem tudni, kinek. Az ügynek több olyan titkos részlete is van, amit a rendőrség várhatóan a jövőben sem kíván nyilvánosságra hozni.