Valér
-1 °C
0 °C

Több tonna beton zuhant egy autóra

2006.07.12. 12:04
Beszakadt a bostoni reptérre vezető autópálya egyik alagútja. A balesetben egy nő vesztette életét. Az autópálya építőivel szemben már korábban is voltak minőségi kifogások.

12 tonna beton zuhant egy autóra a bostoni reptérre vezető I-90-es autópálya alagútjában, jelentette az AP. A bostoni Big Dig (Nagy Túrás) autópályaprojekt egyik alagútszakaszának negyven méteres darabja a rögzítő acélelem meghibásodása miatt zuhant le kedd éjszaka.

Friss házasokat temetett maga alá

Összesen négy, darabonként 3 tonnás betonelem zuhant az úttest baloldalára, a reptérre tartó Delvalle házaspár autójára. A kocsit vezető Angel Delvalle túlélte a balesetet, mert a sáv melletti, megemelt járda felfogta a betonelemeket. 38 éves, Costa Rica-i származású neje azonban életét vesztette a kilapított autóban. Angel és Milena Delvalle a napokban esküdött meg.

"Szörnyen érezzük magunkat az éjszakai baleset miatt. Rusnya tragédia, rusnya helyzet" - kommentálta a balesetet Matthew Amorello, a bostoni közlekedésfelügyelet főnöke. Amorello egy rendőrőrnagy és két független szakértő bevonásával azonnal vizsgálatot kezdett, szerda reggelre már át is vizsgálták mind a tizenhét, a kedden eltörötthöz hasonló tetőrögzítő acélidomot.

A baleset több kilométeres dugókat okozott Boston útjain, a lezárások miatt a hatóságok vonatra és hajóra próbálták átterelni a reptérre tartó forgalmat.

Minőségi kifogások

A Big Dig projekt Boston legnagyobb közlekedésfejlesztési programja. Az 1999 óta tartó épitkezéseket a múltban sok bírálat érte, egyrészt, mert 16 milliárd dolláros végköltségvetése jelentősen meghaladta az eredetileg tervezettet, másrészt mert időközben kiderült, hogy több beszállító is csalt - frissen kevert helyett állott betont építettek be az útba.

Ez a projekt felügyelői szerint inkább karbantartási problémát jelent, nem veszélyezteti konkrétan az út biztonságát. A mostani balesetnél az előzetes vizsgálatok kizárták azt a lehetőséget, hogy a betonelemekkel lenne hiba.

Most mindenesetre hatalmas a felháborodás Bostonban. Tom Menino polgármester azonnali lépéseket sürgetett. "Nincs szükségünk fél évig tartó vizsgálatokra. Azonnali lépésekre van szükségünk, amivel meggyőzhetjük a bostoniakat, hogy az utak biztonságosak" - nyilatkozta a New England Cable Newsnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!