Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Gyilkossággal vádolnak egy bolgár bikát

2002.11.28. 12:39
Gyilkossággal vádolnak egy bikát Bulgáriában, ezért a jószágot bíróság elé állítják. Ügyvédje szerint az enyhítő körülményeket is figyelembe kell venni, mert elképzelhető, hogy a szarvasmarha tudatmódosító szer hatása alá került.
A Szófia melletti Kardzsali városban úgy döntöttek, hogy bíróság elé állítanak egy bikát. A szarvasmarhát azzal vádolják, hogy megölte gazdáját, a 43 éves Dimitar Csonovot. A bíróság szóvivője a Trud magazinnak elmondta, hogy valóban igen ritka, amikor állatokat állítanak törvényszék elé, de az eljárás célja az, hogy minden körülményt a legalaposabban tárjanak fel, mert lehet, hogy más volt a tettes. Hozzátette, ha azonban a bikát bűnösnek találják, akkor nem kell folytatni a nyomozást.

Enyhítő körülmények

A bika esélyeit mindenesetre ronthatja a tárgyaláson, hogy Csonov összetaposott holttestét az állat karámjában találták meg. A bika ügyvédje szerint az enyhítő körülményeket is figyelembe kell venni, ugyanis szemtanúk azt állítják, hogy a bika injekciót kapott a nap folyamán. Hozzátette, hogy az is elképzelhető, hogy védence ettől vadult meg, és esetleg valóban összetaposta gazdáját - jelentette az Ananova. A hírügynökség arról nem tudósított, hogy mi történik a bikával, ha a bíróság bűnösnek találja.

Itthon nem állíthatnánk bíróság elé a bikát

Magyarországon állat ellen nem indulhat büntetőjogi eljárás. Ilyen esetekben a gazdát szokták bíróság elé állítani. Amennyiben egy súlyos ügyben bűnösnek találják, az állatot a határozat alapján el kell pusztítani. A művelet végrehajtását a rendőrségnek kell ellenőriznie.