Viola
-5 °C
-2 °C

Nem kímélik az autósok a sisakban biciklizőket

2006.09.12. 16:19
A fejvédő nélküli biciklistanőket veszélyeztetik legkevésbé az autósok, derült ki egy brit kutatásból. Ian Walker közlekedéspszichológus adatai szerint a fejvédőben biciklizőknek van a legnagyobb esélyük a gázolásra.

Sokkal nagyobb valószínűséggel gázolják el a bukósisakos biciklistákat az autósok azoknál, akik nem viselik az egyébként életmentő kiegészítőt, derült ki a nagy-britanniai bathi egyetem kutatásából. A felmérés adatai szerint az autósok átlagosan nyolc centivel merészkednek közelebb a sisakos biciklistákhoz a fejvédő nélkülieknél, írja a Daily Telegraph.

A kutatás szerint az autósok ráadásul szexisták is, a férfiakat nagyobb valószínűséggel ütik el a nőknél.

Profinak nézik a sisakosokat

A kutatást végző Ian Walker közlekedéspszihológus ultrahangos távolságmérőt szerelt biciklijébe és több mint 2500 előző autós adatait rögzítette a vizsgálathoz, írja a Telegraph. Az eredmények szerint ha sisakot viselt, az autósok dupla valószínűséggel kerültek hozzá közel ahhoz képest, amikor nem volt rajta sisak.

Walker szerint az autósokat a sisakok profi kinézete tévesztheti meg. "Azt gondolhatják, a biciklis tudja mit csinál, biztos nem tesz semmi meglepőt" - nyilatkozta a Telegraphnak. Szerinte ez tévedés, hiszen a kezdő biciklisták sokkal inkább vesznek sisakot gyakorlott társaiknál.

Kétszer elütötték

Másik kísérletében Walker hosszú parókát viselt, így az előző autósok nőnek nézhették. Eredményei szerint átlagosan 14 centivel több teret hagytak neki az autósok, mint amikor sisak és paróka nélkül tekert.

Walker szerint ennek az lehet a pszichológiai oka, hogy a nőket általában kiszámíthatatlanabbnak tartják a férfiaknál, ezért rájuk jobban odafigyelnek.

<>A kutató pszichológust kísérletei során kétszer is elgázolták. 2004-ben több mint 11 000 biciklistát ütöttek el Nagy-Britanniában, közülük 109-en vesztették életüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!