Bernadett
-2 °C
4 °C

Évente több száz motort loptak a Biker Boyok

2006.05.05. 14:41
Egy negyvenöt éves magyar férfi volt a vezetője annak a motorlopásokra szakosodott tolvajbandának, amit nemzetközi együttműködéssel számoltak fel a múlt héten a nyomozók. A magyar vámosok eddig hat ellopott motort találtak Magyarországon, hazánk az egyik célország volt az elkötött drága motorok továbbpasszolásakor.

Egy magyar férfi volt a feje annak a 23 fős bandának, amelynek tagjai több száz nagyértékű motort loptak az Egyesült Államokban, írja a New York Sun. Az ügyről a múlt héten számolt be először a Vám és Pénzügyőrség. Az amerikai lap csütörtöki cikkében részletesen ír a jól szervezett lopássorozat helyi vonatkozásairól, információik szerint a 45 éves L. Attila volt a szervezet vezetője, irányításával évente négymillió dollár (820 millió forint) értékben loptak el drága motorokat a banda tagjai.

Operation Biker Boyz

A banda felső kategóriás, több tízezer dolláros motorokra specializálódott, a tolvajok maguk is szenvedélyes motorosok, motormániások voltak, jól ismerték egymást. Évente 3-400 tulajdonost szabadítottak meg motorjától. Az ellopott motorok közt volt például egy 320 km/órás csúcssebességre képes Suzuki Hayabusaés egy ötvenezer dolláros (20,2 millió forintos) Harley Davidson is.

Az amerikai hatóságok egy év nyomozás után csaptak le a csoportra. A rendőrség mellett a szövetségi nyomozók (FBI) és a bevándorlásügyi ügynökök is részt vettek a hálózat felgöngyölítésében, a nyomozás Operation Biker Boyz (Motoros Fiúk Akció) fedőnéven folyt. A nyomozók kiderítették, hogy az ellopott járművek közül a közönségesebb darabok új azonosítószámot, új papírokat kaptak, és mint újakat passzolták őket tovább Amerikában. Más motorokat szétszedtek, és az alkatrészekből új motorokat építettek.


Suzuki Hayabusa - ilyen motort is loptak

A motorok többségét azonban hajóra rakták, és Európába, a németországi Bremerhavenbe csempészték. A lap szerint innen vonattal kerültek a motorok Budapestre, ahol egy "csendes utcában" értékesítette őket egy bolt, amelynek egyik tulajdonosa volt L. Attila. A tolvajok egy-egy jobb motorért 2500 dollárt (512 ezer forintot) kaptak, L. Attiláék helyben 10-12 ezer dollárért (2-2,5 millió forintért) adták tovább a motorokat, Magyarországon 2,7-3,3 millió forintot (13-16 ezer dollárt) kértek az új tulajdonosoktól.

Százmilliós üzlet

A múlt héten húsz bandatagot fogtak el New York környékén, illetve Magyarországon, hárman még szökésben vannak. Az amerikai társszervek kérésére a magyar vámügyi nyomozók is akcióba lendültek, lefoglaltak hat motort, és előzetes letartóztatásba helyeztek egy gyanúsítottat. L. Attila 25 év szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik bűnszervezetben elkövetett csempészetért, orgazdaságért és egyéb bűncselekményekért, írja a New York Sun. Az alatta dolgozó bandatagokra nagy értékre elkövetett lopásért, lopott tulajdon birtoklásáért hét évet szabhat ki a bíróság.

"Körülbelül tízmillió forint értékben foglaltunk le hat darab, Amerikában ellopott motort a múlt héten - mondta az Indexnek Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. - Néhányat már az új tulajdonosnál találtunk meg, de voltak még eladatlan, raktáron lévő motorok is. Volt közöttük Harley-Davidson is." A szóvivő elmondta, hogy még folyik a nyomozás, és elképzelhető, hogy több tíz-, de akár százmillió forint értékben is csempészhettek be hazánkba motorokat az elkövetők. Az amerikai lap (meglehetősen romantikus képet festő) cikkében említett, csendes budapesti utcában működő bolt nem létezik, viszont több Pest megyei motorbolt is érintett az orgazdaságban, derült ki a szóvivő tájékoztatásából.

Amerikai bíróság elé állnak

A vámügyi nyomozók eddig egy embert hallgattak ki gyanúsítottként, és még két érintett szerepét vizsgálják. Elképzelhető, hogy később ők is gyanúsítottak lesznek. Mindhárom szereplő magyar, Pest megyei lakosok, tudtuk meg Sipos Jenőtől, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a banda fejének tartott L. Attilát itthon vagy az Egyesült Államokban vették-e őrizetbe.

A magyar rendőrség nem kapcsolódott be a hálózat felszámolásába, a magyar vámügyi nyomozók a szükséges információkat az amerikai hatóságoktól kapják, vámosaink egyelőre csak csempészet miatt járnak el, mondta Sipos Jenő. A gyanúsítottak a lopásért és más bűncselekményekért amerikai bíróság előtt felelnek majd.