Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mészárlás a biliárdszalonban

2006.01.30. 11:16
Egy fia gyilkosait kereső férfi tüzet nyitott a vendégekre egy Fülöp-szigeteki város egyik szórakozóhelyén. A vasárnapi incidensben nyolc vendég azonnal életét veszítette, míg ketten kórházba szállítás után haltak meg.

Egy fegyveres férfi tüzet nyitott egy zsúfolt biliárdszalonban a vendégekre vasárnap, a Fülöp-szigetek déli részén lévő Mindanao városában, jelentette a Reuters. A lövöldözésben legalább tizen meghaltak, a halálos áldozatok többsége tinédzserkorú volt. Akmad Mamalinta, a város rendőrfőnöke szerint a véres leszámolás feltehetőleg része annak az alvilági háborúnak, amit már régóta vívnak a térség klánjai egymással.

A vasárnapi incidensben nyolc vendég azonnal életét vesztette, míg ketten kórházba szállítás után haltak meg. A halálos áldozatokon túl a lövöldözésnek öt sérültje is van, állapotukról nincs információ. A rendőrség elsődleges adatai szerint a fegyveres múlt hónapban megölt fia gyilkosai után nyomozott.

Vasárnap egy másik lövöldözés is történt Jolo szigetén: akkor két motoros lőtt egy mecsetből kifelé tartó tömegbe. A fegyveresek lövései húsz embert sebesítettek meg, a rendőrség szterint itt is klánok közötti leszámolásról lehetett szó.

A klánok közti összecsapások rendszeresek a főként muszlimok lakta déli területeken. 1930 óta több mint 1200 ilyen összetűzés történt csak Mindanaoban, ötezer halálos áldozatot és több tízezer sebesültet hagyva maga után. A gyakran generációkon átívelő incidensek hatvan százalékában a rendőrség nem találja meg az elkövetőket. Szakértők szerint a gyilkosságok hátterében többnyire politikai vagy üzleti rivalizálás áll, de egy sportesemény is végződhet véres leszámolással.