Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Felfüggesztett börtön a sanyargató rendőrnőnek

2005.04.28. 11:15
Bár felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mentesül a büntetett előélettől az a rendőrnő, aki három órára egy radiátorhoz bilincselt egy gyanúsítottat. A jogerős ítélet szerint a huszonkilencéves hadnagy jogellenesen tartotta fogva a fűnyírólopással gyanúsított férfit.

Jogerősen egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla azt a kaposvári rendőrnőt, aki tavaly januárban jogellenesen tartott fogva egy gyanúsítottat. A huszonkilencéves rendőrhadnagy egy gyanúsítotti kihallgatás után a kaposvári rendőrség folyosóján egy radiátorhoz bilincselt egy férfit.

Nem volt ott a technikus

A férfit azután állították elő, hogy egy házkutatás során lopott fűnyírót találtak házában. A rendőrnő a kihallgatás után ujjlenyomatot akart venni a gyanúsítottól, a nyilvántartásba vételt végző technikus azonban nem tartózkodott az őrsön, ezért alkalmazott kényszerintézkedést a gyanúsított ellen.

A gyanúsított mintegy három órán át várakozott a folyosón. Többször panaszkodott, hogy szorítja a bilincs, amelyet a rendőrnő egy ott dolgozó közalkalmazott kérésére meglazított, később főnöke utasítására széket vitt a férfinak, kezét pedig előre bilincselte.

Mire a technikus megérkezett, a sértett a csuklóján több, nyolc napon belül gyógyuló horzsolás és zúzódás keletkezett.

Büntetlen előélet

Az első fokon korábban eljáró Somogy Megyei Bíróság a rendőrnőt sanyargatással elkövetett jogellenes fogva tartásban találta bűnösnek, amiért egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette büntető tanácsa az ítélet helybenhagyása mellett a rendőrnőt az elmúlt években végzett kiváló munkáját és több dicséretét figyelembe véve előzetes mentesítésben részesítette.

Ez azt jelenti, hogy a rendőr főhadnagy mentesül a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól és feltehetően a jövőben is rendőrként dolgozhat tovább.