Gusztáv
-4 °C
1 °C

Huszonötezer droggyanús játékot adtak el itthon

2007.11.08. 15:17
Magyarországon sem árusíthatják tovább azt a játékot, amiről kiderült, hogy ha a darabjait lenyelik, kábítószerré bomlik le a szervezetben. A gyártó cég maga küldte szét közleményét arról, hogy visszavonja a kereskedelemből a játékait.

"Ecstasy" a gyomorban

A Bindeez gyöngyszemei olyan ragasztóval vannak bevonva, ami víz hatására lép működésre. A veszélyes verzióban ez a ragasztó az emésztés során gamma-hidroxi-butirátra (GHB) bomlik, ami a folyékony ecstasy néven is ismert partidrog. A GHB-t egy időben altatásra is használták, de később betiltották. Hatása az alkoholéhoz hasonlít, de mély kómaszerű alvást is okoz(hat), valamint arról is ismert, hogy növeli a nemi vágyat.

"Visszahívtuk az összes polcon lévő Bindeez játékot, a hipermarketektől és a kereskedőktől egyaránt" - mondta az Indexnek Szigeti Zsuzsanna, a játék hazai forgalmazójának ügyvezető igazgatója.

Az Epee (az országos forgalmazó) a fogyasztókat is igyekszik a legszélesebb körben tájékoztatni arról, hogy a már megvásárolt játékokat visszavihetik a kereskedőkhöz, vagy ha valamiért gond lenne a visszavétellel, akkor egyenesen az Epee-hez, a vételárat minden esetben visszatérítik.

A szádban olvad, nem a kezedben

A játék több száz kis gyöngyből áll, amiket különböző formákban lehet elhelyezni az erre a célra kialakított tácákon. Azután vízzel lespriccelve a gyöngyök összeolvadnak és megtartják a kialakított formát. Ausztráliában három gyerek került kórházba rosszullét miatt, miután lenyelték a gyöngyöket, az egyik kínai gyártónak köszönhetően ugyanis a játék gyöngyeiben lévő egyik anyag a gyomorban folyékony ecstasyvá alakul.

A Bindeez angol nyelvű tévéreklámja

"Magyarországon két hónapja kezdtük meg a Bindeez forgalmazását. Hihetetlenül népszerű játék volt, és annak ellenére, hogy nem volt olcsó, körülbelül huszonötezer darabot vásároltak meg a hatféle Bindeezből" - tájékoztatott Szigeti Zsuzsanna. "A játék ausztráliai gyártatója több kínai gyárral is kapcsolatban állt, ezek közül az egyikben lecserélték az egyik összetevőt az olcsóbb anyagra, így spóroltak a költségeken" - tette hozzá az ügyvezető.

"Azt szeretném hangsúlyozni az esettel kapcsolatban, hogy a játék rendeltetésszerű használat mellett nem veszélyes, a csomagoláson a 4+ jelzés mellett ott van a kötelező figyelmeztetés is, hogy nem szabad olyan gyerekeknek adni, akik lenyelhetik az apró gyöngyöket. A botrány is úgy robbant ki, hogy egy kétéves és egy tízhónapos gyereket hagyott magára az édesanyjuk a játékkal, a gyerekek meg zacskóstól tömték magukba a pici műáanyagdarabokat" - mondta Szigeti Zsuzsanna, aki nem tudta megmondani, hogy mi lesz a játék sorsa. "A kár hatalmas, a Bindeez reputációja romokban hever."

Színes és mókás motívumok

A "Bindeez motívumos készlet", az online játékboltokban az utóbbi hetek slágere volt. "A Bindeez gyöngyök varázslatosak, melyekkel színes és mókás motívumokat hozhatsz létre. Alkoss fantasztikus alakzatokat a Bindeez alaplapon, majd alaposan fújd le vízzel. Nézd! Alkotásod összetapadt!" - ez volt olvasható a legtöbb oldalon a promóciós részben.

Szétnéztünk a legnépszerűbb webboltokban Bindeezt keresve. A jatekpalota.hu-n a következő üzenet áll: "A megadott termék már nem létezik az adatbázisban", a jatektoys.hu "A termék forgalmazása megszűnt!" üzenettel utasítja vissza a játék megrendelésével próbálkozókat, a jatekvarazs.hu lakonikus tömörséggel annyit üzen, hogy"Nem Rendelhető", a jatek-city.hu "Sajnos ilyen terméket nem találtunk az áruházban", a jateknet.hu pedig "Hm, úgy tűnik, hogy nincs ilyen termékünk..." szöveggel tárja szét karjait.

Katt!

Arról egyik oldal sem ad semmilyen tájékoztatást, hogy miért nem kapható a keresett termék, vagy hogy aki korábban vásárolt belőle, mit tegyen a gyerekekre potenciálisan veszélyes játékkal. Két webboltban, a Minimax rajzfilcsatorna partnerénél, az uzletlanc.hu-n valamint a regiojatek.hu-n sikerrel adtunk le online rendelést a "Bindeez kristály utántöltő készletre". A regiojatek.hu-tól már vissza is hívtak és válaszlevelet is küldtek, hogy egyelőre nem tudják teljesíteni rendelésünket a visszahívás miatt. ("Az Ön által választott termék jelenleg minőségi vizsgálat alatt van ezért forgalmazását szüneteltettük. A vizsgálat eredményétől függően értesítjük, hogy árusítható-e.")

Teljes visszahívás

A forgalmazó magyar weboldala "jelenleg fejlesztés alatt áll" üzenettel és egy információs telefonszámmal fogad, a cseh forgalmazó oldalán viszont nem látszik, hogy bármi gond lenne a termékkel.

A You Tube-on már megjelent egy paródiaszerűség is

Klima Katinka, a Fogyasztóvédelem szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a fogyasztóvédőknek ebben az esetben - mivel a gyártó cég a visszavonással megtette amit kell - nem lesz különösebb feladatuk. A későbbiekben azonban ellenőrizni fogják, hogy valóban lekerültek-e a polcokról a játékok. Ilyenkor a veszteség a gyártót terheli, vagyis ha valaki már vett a Bindeez nevű játékból, akkor azt visszaviheti a boltba, ahol vásárolta és visszakapja a pénzét.

A játékot a Moose Enterprise nevű ausztrál cég gyártatja kínai cégekkel, a Bindeezt 2007-ben az év játékának kiáltották ki. A cég weboldalán részletes tájékoztató olvasható a játék visszahívásáról. November 7-én a cég közleményt bocsátott ki, amiben azt javasolják a játékot megvásároló szülőknek, hogy azonnal távolítsák el a termléket a gyerekek közeléből. A Moose Enterprise összesen huszonkét Bindeez márkájú játék visszahívását jelentette be.

A Bindeez más néven forgalmazott verziója még rendelhető az egyik amerikai tévéshop weboldaláról, arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy az "Aqua Dots Super Studio" mikor kerül le a polcokról és a weboldalakról.

Kínai veszedelem

Kínában és Hongkongban gyártják a világ gyerekjátékainak túlnyomó részét, és az utóbbi időben egyre másra robbannak ki a botrányok a nyugati megrendelésre gyártott és eladott játékok egészségügyi ártalmairól. November 1-jén a kínai hatóságok hétszáz gyárnak tiltották meg az exportot egy négy hónapig tartó ellenőrzés végén, miután az amerikai Mattel 21 millió Kínában gyártott játékot hívott vissza. A visszahívások okai változatosak, a Mattel egyes játékain magas ólomtartalmú volt a festék, illetve apró mágnesek estek le róluk, amiket könnyen lenyelhettek a gyerekek.

Nemcsak a kínai játékokkal, de más termékekkel is akad gond bőven, az utóbbi időben igen sok minőségi panasz érkezett más kínai importtermékekkel kapcsolatban is. A botránysorozat nagyon sokféle terméket érintett az állateledeltől a fogkrémekig. A mérgező fogkrémeknek halálos áldozatuk is volt Panamában.