Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Madárinfluenza-gyanú Csehországban is

2006.03.27. 12:00
A Csehországban egy hete elhullott hattyúban megtalálták a H5 típusú vírust, a leletet még tovább vizsgálják. A hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki az előzetes laboratóriumi vizsgálatok a hét végén egy Csehországban elhullott hattyúban, közölte hétfőn Prágában Jan Mládek cseh mezőgazdasági miniszter. A H5 típusú vírust a Moldva partján fekvő dél-csehországi Hluboká nad Vltavou városka határában egy hete talált hattyú tetemében mutatták ki.

Egyelőre nem tudni, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó, vagy sem. A leletet most egy másik csehországi laboratóriumban átfogó vizsgálatnak vetik alá, majd elküldik az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába, ahol a nemzeti vizsgálatok eredményét ellenőrzik.

A közép-európai régióban eddig Csehország volt az egyetlen állam, ahol még nem jelent meg a madárinfluenza. Tekintettel azonban arra, hogy a vírust már minden szomszédos államban kimutatták, a prágai hatóságok szerint csehországi felbukkanása csak idő kérdése volt.

A miniszter bejelentése szerint az illetékes megyei állategészségügyi hatóság a tetem megtalálása környékén három kilométeres körzetet jelöl ki, ahol tilos lesz a baromfitartás. Tíz kilométeres körzetben fertőtlenítik a térségben tartózkodó, illetve az azt elhagyó gépkocsikat, és a szárnyasokat folyamatos megfigyelés alatt fogják tartani.

A rendkívüli biztonsági intézkedések visszavonásig maradnak érvényben. Amennyiben a fertőzés a farmokon vagy a családi gazdaságokban nevelt szárnyasokra is átterjed, akkor azokat likvidálni fogják. A gazdákat kártérítés illeti meg a veszteségekért.