Piroska
-2 °C
5 °C

Madárinfluenza-gyanús esetek Hamburgban

2004.02.02. 19:09
Madárinfluenzás megbetegedés gyanújával két asszonyt vizsgálnak Hamburgban, a trópusi betegségeket kutató intézetben - jelentették hétfőn német tömegtájékoztatási eszközök. Az egyik asszony nemrég Thaiföldön töltötte szabadságát.
Bernhard Fleischer, az intézet vezetője óvott az elsietett következtetésektől mondván, "számos oka lehet annak, hogy valaki belázasodik, miután ázsiai útról tér vissza."

Tizenkét halott
A madárinfluenza már tíz ázsiai országban ütötte fel a fejét, s Vietnamban és Thaiföldön összesen legkevesebb tizenkét halottja van. A világ legnépesebb országának 33 tartománya közül tízből jelentették a kórokozó vírus megerősített vagy gyanított előfordulását. Emberre való átterjedéséről még nincs hír.
Kevés az esélye az európai járványnak

Fleischer szerint a madárinfluenza európai elterjedésének viszonylag kicsi az esélye. Tiltják a szárnyasok importját a madárinfluenzával sújtott országokból, s a német orvos szerint az sem valószínű, hogy a betegség emberről emberre terjed, ráadásul hatékony gyógyszer is van ellene.

Hétfőn a ZDF televízió híradójában megszólaltatott járványügyi szakértő fölöslegesnek nevezte az Ázsiába tervezett turistautak lemondását. Reinhard Kurth, a berlini Robert Koch Intézet munkatársa kijelentette: egyelőre nincs utazási tilalom, sem figyelmeztetés a dél-ázsiai utazásoktól való tartózkodásra. Mindazonáltal a német turisták jól teszik, ha nagy ívben elkerülik mind az "őstermelői" állatpiacokat, mind a baromfitelepeket.

Emberről emberre

Bernhard Fleischer állításainak némileg ellentmond az a tény, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap lehetségesnek nevezte, hogy felbukkant az első olyan eset, amelyben a madárinfluenza kórokozója emberről emberre terjedt át.

A WHO feltételezése szerint két fiatal vietnami nő, két testvér, aki január 23-án madárinfluenzában hunyt el, feltehetően a fivérétől kapta meg a betegséget. A január 23-án elhunyt 23, illetve 30 éves nőn végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a madárinfluenza vírusai közül a veszélyesebb, a H5N1 támadta meg szervezetüket.

Fivérük már korábban elhunyt ugyanebben a betegségben. Jóllehet a vizsgálat eddig nem tudta meggyőzően kimutatni a két nővér megfertőződésének forrását, a WHO lehetséges magyarázatnak tartja, hogy fivérüktől kaphatták el a kórt