Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Erősítik a keleti megyékben a madárinfluenza elleni védekezést

2005.10.13. 14:30
Szerdán még nem lehetett tudni, hogy ténylegesen madárinfluenza megbetegedés fordult-e elő Romániában. Csütörtökön hajnalban azonban bejelentették, hogy azonosították a madárinfluenza H/5-ös vírusát A főállatorvos a romániai fertőzés hírére rendelte el, hogy Romániából nem léphet Magyarországra semmilyen olyan szállítójármű, amely fertőzést közvetíthet.

Belföldön is szigorúbb ellenőrzést rendeltek el, elsősorban a keleti határokhoz közel eső megyékben, és főként, az úgynevezett "lengyel-piacokon" a baromfi ifluenzával kapcsolatban, közölte Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A határőrizeti szervek szigorúan ellenőrzik a személyforgalmat is, hogy semmilyen nyers, nem feldolgozott baromfitermék ne kerülhessen be az országba, tette hozzá az államtitkár.

Tiltás és fertőtlenítés

Magyarországra is átterjedhet
Egyelőre csak madárbetegségként tartják számon a madárinfluenzának a közeli országokban megtalált vállfajait. Egyes szakértők szerint Magyarországon például már 1969 óta számon tartanak madárinfluenza-vírusokat, de ezek nem veszélyesek. Törökországban viszont a héten a vírus H5N1 verzióját találták meg, amely az influenzavírussal a legkönnyebben keveredik, és emberre halálos betegséget okozhat. A Romániában talált vírusról egyelőre nincsenek pontos információk. Harrach Balázs virológus az Indexnek elmondta, reális lehetőség van arra, hogy az Ázsiában 55 ember halálát okozó kór veszélyessé váljon az emberekre. Virológusok és ornitológusok a kórról.

Süth Miklós főállatorvos közölte, szerdán még nem volt biztos, hogy ténylegesen madárinfluenza megbetegedés fordult-e elő Romániában. Csütörtökön hajnalban azonban az Európai Bizottság üzenetben értesítette, hogy Romániában azonosították a madárinfluenza H/5-ös vírusát az N-típust azonban még nem. Európában még nem regisztráltak a H5N1 vírussal fertőzött embert, a kórokozó azonban világszerte már mintegy száz embert betegített meg.

A főállatorvos a romániai fertőzés hírére rendelte el, hogy Romániából nem léphet Magyarországra semmilyen olyan szállítójármű, amely fertőzést közvetíthet. A Románián áthaladó tranzitszállítmányokat pedig csak fertőtlenítés után lehet az ország területére engedni. Süth Miklós az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként köteles alkalmazni az unió döntéseit, ám annál szigorúbb korlátozásokat önhatalmúlag nem léptethet életbe.

"A magyar lakosság közvetlenül nincs veszélyben"

A csütörtökön reggel bejelentett behozatali tilalom a Romániából származó nyers és fagyasztott baromfira, nyers tollra és tojásra vonatkozik. Süth Miklós hangsúlyozta: a magyar lakosság közvetlenül nincs veszélyben, mivel a feldolgozott termékek, azaz a baromfihús sütve, főzve továbbra is fogyasztható, mivel a fertőtlenítőszerekre, illetve a hőre a madárinfluenza vírusa igen érzékeny.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerdán úgy nyilatkozott, hogy továbbra is állategészségügyi problémáról van szó, semmiféle egészségügyi óvintézkedésre nincs szükség. Hasonlóan vélekedett Rácz Jenő egészségügyi miniszter is. Rácz szerint Magyarországon nincs ok az aggodalomra, a hatóságok felkészültek. Rácz értesülései szerint a Romániában kimutatott vírustörzs csak szárnyasokat betegített meg.

 


Ceamurlia de -Jos, döglött csirkéket gyűjtenek be az állatorvosok

Nincs ok az optimizmusra

További 10 ezer szárnyast kell elpusztítani a Duna-deltában, Ceamurlia de -Jos-on. A település polgármestere azt közölte, további három gazdaságban fedeztek fel fertőző gócpontokat, írja a romániai rádióra hivatkozó Transindex. A község körül továbbra is szoros a veszegzár, csak az élelmiszert, gyógyszert, egészségügyi védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket szállító járműveket engedik át a hatóságok.

Közben Konstanca megyében is készültségbe léptek a hatóságok, miután kiderült, egy héttel ezelőtt Silistea községben többszáz szárnyas pusztult el ismeretlen okból. A polgármester bejelentése szerint a helybéliek azért nem értesítették az állategészségügyi hatóságot, mert nem láttak semmi különöset az esetben. A tetemekből a bukaresti központi laborba küldtek mintákat, eredmények még nincsenek.

Az Állategészségügyi Világszervezet szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Romániában is a H5N1 vírustörzs okozza a madárinfluenzás megbetegedéséket. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak ugyan, és eredményük hamarosan várható, de nagy a valószínűsége annak, hogy ugyanazt a vírust találják mint Törökországban - tudatta csütörtökön a párizsi székhelyű nemzetközi szervezet közleménye. Törökországban ugyanis arra a madárinfluenza-vírusra, a H5N1-re bukkantak, amelyik Ázsiában 2003 vége óta több millió baromfi kényszervágását és mintegy hatvan ember halálát okozta. Markosz Kiprianu egészségügyi biztos feltételezi, hogy ugyanez a helyzet Romániában is.