József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az influenzás csirke sütve, főzve fogyasztható

2005.10.21. 20:00
Sikeres volt a magyar vakcina hatásosságát vizsgáló kísérlet, most be kell fejezni valamennyi vérvizsgálatot, majd el kell indítani az oltóanyag európai uniós törzskönyvezését, mondta pénteken az országos tiszti főorvos. Amennyiben Magyarországon is megjelenik a vírus, a baromfitartókat be fogják oltani a most kifejleszett vakcinával. A sikeres vizsgálatok hírére folyamatos a nemzetközi érdeklődés az oltóanyag iránt.

A madárinfluenza ellen beoltottak szervezete ellenanyagot termelt az embert megfertőzni képes H5N1 típusú vírus ellen - közölte Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa pénteken Budapesten. Az oltóanyaggal 150 embert oltottak be kísérleti jelleggel, ebből 15-től vettek eddig mintát, a vérvételek eredményei azt mutatták, hogy szervezetükben ellenanyag termelődött - mondta sajtótájékoztatón.

A tavasz óta a vakcina előállításán dolgozó virológus szerint hasonló eredmények várhatóak a vérvizsgálatok végén is. Az oltóanyagban a vírus legyengített vietnami változata volt benne. A virológus hozzátette, hogy a beoltottak egyike sem panaszkodott a szérum mellékhatására. A vakcina nemzetközi törzskönyvezése a jövő év közepére várható.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón ismét elmondta, hogy folyamatosan nagy az érdeklődés az oltóanyag iránt, csütörtökön Németország, Szíria is információt kért. Emellett beszámolt arról: a román-magyar kormányülésen a román szakminisztérium vezetőivel megegyeztek arról, hogy madárinfluenza forró drótot hoznak létre a hatóságok között, ami lehetővé teszi, hogy napi kapcsolatot tartsanak egymással az országok.

Sütve, főzve fogyasztható

Bujdosó László országos tiszti főorvos elmondta, hogy a felkészülés ezen szakasza sikeres volt, ezt követően be kell fejezni valamennyi vérvizsgálatot. El kell indítani az oltóanyag európai uniós törzskönyvezését, valamint minimum 20 ezer, maximum 100 ezer oltóanyagot le kell gyártani a jövő héttől ahhoz, hogy a gyártó nemzetközi igazolást kapjon a technológiáról. Ezután megkezdődhet a vakcinák értékesítése.

Amennyiben Magyarországon is megjelenik a vírus, a baromfitartókat be fogják oltani vele. Összesen 1860 olyan baromfitelep van, ahol az ezret is meghaladja a szárnyasok száma - közölte. Az országos tiszti főorvos szerint a baromfik sütve, főzve fogyaszthatók, mivel ez esetben a vírus elpusztul.

Süth Miklós országos főállatorvos az Európai Unió állategészségügyi vezetőinek tanácskozása után Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a madárinfluenza állatbetegség, és a lakosságnak nem kell nyugtalankodnia miatta. A szakember közölte: Magyarországon eddig több mint 900 vizsgálatot végeztek baromfikon, illetve vonuló madarakon, az összes vizsgálat negatív eredményt hozott, a madárinfluenza vírusát egyetlen szárnyason sem mutatták ki. Utalt arra, hogy a madárinfluenza már korábban is pusztított Európában, anélkül, hogy emberi járvánnyá fejlődött volna. A H5N1 vírus miatt Ázsiában 140 millió madár pusztult el, s eközben a vírus mindössze hatvan ember halálát okozta - azaz a madártól való megfertőződés esélye még most is nagyon csekély.

Újabb fertőzés Romániában

Romániában elszigetelték a madárinfluenza-gócokat, az utóbbi napokban egyetlen új esetet sem észleltek - jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter. A BBC legfrissebb jelentése szerint azonban újabb fertőzést észleltek az országban, a moldovai határ közelében, ahol a Prut folyó partján madárinfluenzában elpusztult kócsagot találtak. A mezőgazdasági miniszter bejelntése szerint hamarosan megvizsgálják, hogy az emberre veszélyes H5N1 vírus végzett-e az egyik falu közelében talált madárral. A település körülbelül száz kilométerre van a a Duna-delta fertőzött falvaitól.

Gheorghe Flutur, a román egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az ország tíz megyéjében és a fővárosban végzett mintegy kétszáz ellenőrző vizsgálat mind negatívnak bizonyult. Továbbra is szigorú ellenőrzés alatt tartják a Duna-deltát, ahol két gócban is kimutatták a kór emberre is veszélyes H5N1 változatát.

Svájcban az ólakba parancsolták a baromfit

Közben elkészült egy madárinfluenza elleni orosz vakcina is, de még ki kell próbálni önkénteseken, mielőtt gyártani lehetne - közölte az orosz orvosakadémia szentpétervári influenzakutató intézetének ösztályvezetője. Amennyiben a teszteredmények jók lesznek, tavasszal a baskírföldi Ufában megkezdődhet az ipari gyártás.

Madárinfluenza gyanújáról számolt be a dél-oroszországi Sztavropoli területen is az állat- és növényegészségügyi felügyelet vezetője pénteken. A terület egy településén tömeges baromfihullást tapasztaltak, amelynek okait még vizsgálják. Előzőleg a Rosztovi terület két tanyájáról jelentették több száz háziszárnyas pusztulását. Az elhullást azonban nem madárinfluenza, hanem baromfikolera okozta az előzetes adatok szerint. Szerdán az orosz fővárostól alig 350 kilométerre délre fekvő Tulai terület egy falujában azonosították a madárinfluenza vírusának H5N1 típusát. A Tulai területen kívül még a nyugat-szibériai Kurgani területen mutatták ki a vírus jelenlétét.

Az EU korlátozásokat rendelt el a madárpiacokra, madárkiállításokra és az állatkertek közötti kereskedelemre a madárinfluenza elleni intézkedések keretében. Svájcban az ólakba parancsolták a baromfit bő másfél hónapra a madárinfluenza elleni elővigyázatossági intézkedésként. Hasonló intézkedés lépett életbe korábban Ausztriában és Németországban is.

Horvátországban elhullott hattyúkat vizsgálnak

Horvát szakértők vizsgálják, hogy nem hordozta-e a madárinfluenza vírusát az a tizenkét hattyú, amelynek tetemét egy horvátországi nemzeti parkban találták meg. Mate Brstilo, a madárinfluenza ellenőrzésével foglalkozó kormánybizottság igazgatója újságíróknak elmondta, fennáll a valós veszélye annak, hogy a vírus elterjed Horvátországban, de, mint mondta, annak nem látja közvetlen veszélyét, hogy embereket is megfertőzne.

Az elhullott hattyúkat parkőrök fedezték fel csütörtökön a Zdenci Nemzeti Parkban, és a tetemeket vizsgálatok céljából egy zágrábi klinikára szállították. A horvát hatóságok a járvány európai megjelenése óta szigorú ellenőrző rendszert állítottak fel, és az ország húsz pontján végeznek megfigyeléseket. A nemzeti park egyik vezetője elmondta, hogy az egyik ottani halastavon 130-150 hattyú él, és közülük minden évben mintegy 20 elpusztul. Nincs ok pánikra, mert a most talált madártetemeket elégették és elföldelték - mondta az illetékes.