Valér
4 °C
8 °C

Ürülékmintákat vesznek a hazai madaraktól

2005.10.27. 14:35
Magyarországon továbbra sem mutatták ki a madárinfluenza vírust, a szakemberek folyamatosan ellenőrzik az itt élő és átvonuló madarakat, amelyektől ürülékmintákat is vesznek. Az ÁNTSZ arra figyelmezteti a Távol-Keletre utazókat, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, s Magyarországra semmilyen állati eredetű élelmiszert ne hozzanak.

A Sárbogárd és Rétszilas határában talált 250 ismeretlen eredetű elhullott tyúktetemről az első boncolási eredmények alapján kizárják, hogy madárinfluenzával fertőződtek, közölte Berey Attila, a Fejér megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgatója. Az eredmény megerősítésére néhány tetemet az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Intézetbe küldtek további vizsgálatra. Néhány állat nyakán egyébként harapásnyomokat találtak, a többinél fulladásra utaló tüneteket észleltek.

A Magyarországon élő és az átvonuló, vadon élő védett madarak között eddig semmilyen, betegségre utaló jelzést nem észleltek, közölte az Izsák melletti madármegfigyelő állomáson a Magyar Madártani Egyesület (MME) madárgyűrűzési központjának a vezetője.

Karcza Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a védett madarak folyamatos gyűrűzését és megfigyelését kiegészítették az ürülékből történő mintavételezéssel.

Ürülékmintákat vesznek

Vesztegzár a szibériai Rotovkában

Újabb madárinfluenza-eseteket jelentettek csütörtökön Oroszországban abból a szibériai körzetből, ahol a betegség az elmúlt hónapokban felütötte a fejét.

Az omszki tartományhoz tartozó Rotovka faluban 90 szárnyas hullott el, és a tetemeken végzett tesztek a H5N1 vírus jelenlétét mutatták ki - közölte a helyi állategészségügyi szolgálat vezetője.

A hatóságok vesztegzárat rendeltek el a Moszkvától 2500 kilométerre keletre fekvő faluban, és fontolóra vették a településen nevelt valamennyi, mintegy 3300 szárnyas kiirtását.

A múlt héten a fővárostól alig 350 kilométerre délre lévő Jandovka községben jelent meg a madárinfluenza. Ott a fertőzés után valamennyi szárnyast leölték.

Oroszországban mindeddig nem betegedett meg ember a madárinfluenzától.

A Bács-Kiskun megyei település határában található Kolon-tavi Madárvárta egyike az ország nyolc madárgyűrűzési központjának, ahol a védett és a fokozottan védett madárfajok megfigyelését végzik. A nagy mennyiségű információ alapján követik a különböző madárfajok vonulását, vizsgálják fejlődésüket.

A központ vezetője beszámolt arról, hogy a madárvárta hálóiba naponta többszáz védett madár kerül, melyektől egy órán belül ürülékmintát vesznek. A mintákat tartalmazó fiolákat nyolc órán belül Budapestre, az Országos Állategészségügyi Állomásra szállítják, ahol megvizsgálják azokat.

Karcza Zsolt elmondta, hogy több rövidtávú vonuló madár érkezik ősszel a tőlünk északabbra és keletebbre található országokból, melyek megfigyelését, gyűrűzését folyamatosan végzik az állomáson. A madarak között van olyan is, amelyik a skandináv országokból érkezik és a Kárpát-medencében telel: a nádi sármány egyes egyedei is ilyenek.

Az énekesmadarak kevésbé veszélyeztetettek

Az MME madárgyűrűzési központjának a vezetője elmondta, hogy szinte minimális az esélye annak, hogy az énekesmadarak között madárinfluenzás megbetegedés kialakuljon. Beszámolt arról, hogy a közeli napokban a veszélyeztetettebb vízi és parti madaraktól is ürülékmintát vesznek.

Az állomáson Németh Attila, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa folyamatosan vizsgálta és regisztrálta a kis zsákokba beérkező énekesmadarakat. A kékcinegék, függőcinegék, nádi sármányok és tengelicek a rövid ideig tartó fogság után gyorsan visszatérhettek a természetbe.

Németh Attila elmondta, hogy a madárvonulás miatt kiemelt jelentősége van a vizes élőhelynek. A kétezer hektáros védett területből közel nyolcszáz hektár a vizes-nádas élőhely.

A Távol Keletre utazók hat parancsolata

Most kezdődik a távol-keleti utazások szezonja. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a következőkre figyelmezteti azokat, akik a közeljövőben Kambodzsába, Kínába, Hong-Kongba, Indonéziába, Kazahsztánba, Laoszba, Malajziába, Észak-Koreába, Pakisztánba, Oroszországba, Thaiföldre és Vietnamba, Törökországba és Romániába utaznak, illetve onnan visszatérnek.

1. Ügyeljen a higiéniára, gyakran mosson kezet. Lázas megbetegedés esetén azonnal forduljon orvoshoz.

2. Kerülje a baromfipiacokat, a baromfitartó telepeket, illetve a közvetlen érintkezést baromfival és egyéb madarakkal.

3. A fenti országokból tilos az Európai Unió államaiba behozni baromfit és más madarakat, illetve az ezekből készült termékeket.

4. Visszatéréskor személyes fogyasztásra se hozzon magával állati eredetű élelmiszert. Ha ilyen van Önnél, azt határátlépés előtt dobja a kijelölt szeméttárolóba.

5. Az utazásról visszatérve, lázas állapot esetén azonnal forduljon orvoshoz.

6. További információ a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Johann Béla Országos Epidemiológiai Központ honlapján.