Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Végletekig fajul a madárfóbia

2006.01.31. 17:18
Vladu falu környékén összefogdosták a nagy hideg miatt szinte mozgásképtelen madarakat, dobálták, rugdosták focilabdaként használták a még élő állatokat. Az iraki kurd terület széles határzónájában félmillió szárnyast irtottak ki az egészségügyi hatóságok különleges csoportjai.

Költöző madarakat kínoznak halálra és öldösnek le tucatjával helyi lakosok a Duna deltájában - közölték kedden szemtanúk. Egy romániai vadvédő szervezet beszámolója szerint mintegy 15 fiatalembert láttak, amint Vladu falu környékén összefogdosták a nagy hideg miatt szinte mozgásképtelen madarakat - főként vadkacsákat és szárcsákat -, dobálták, rugdosták focilabdaként használták a még élő állatokat, végül letépték a fejüket. A tetemeket zsákba dugták és elvitték. Egy múzeum biológusa filmre is vette a történteket.

A Duna-delta környezetvédelmi biztosa, Costel Ifrim a kegyetlenkedés elítélésén túl felhívta a figyelmet arra, hogy a szárnyasok érintése életveszélyes, mivel lehet, hogy néhányukban ott lappang a madárinfluenza vírusa. A betegség H5N1 típusú, halált is okozó vírusát már tavaly októberben észlelték a Duna deltájában.

Iraki erőfeszítések

Mintegy félmillió szárnyast irtottak ki az egészségügyi hatóságok különleges csoportjai az iraki kurd terület széles határzónájában, ahol a madárinfluenza első iraki áldozata meghalt - jelentette be kedden egy illetékes vezető, egyúttal arra panaszkodva, hogy a térségben egyáltalán nincs vírusellenes gyógyszer.

A Bagdadtól mintegy 330 kilométerre északra fekvő Szuleimáníja városban a madárinfluenza elleni küzdelmet irányító bizottság vezetője, Takszin Namek közölte, hogy állandósult a hiány a Tamiflu nevű vírusellenes gyógyszerből, jelenleg mindössze ötven tablettával rendelkeznek. Ez öt ember kezelésére elegendő, így még a szárnyasok kiirtását végző csapatok tagjait sem tudják a szükséges megelőző kezelésben részesíteni - mondta Namek.

Az iraki-iráni határ térségének három tartományban ölték le a mintegy félmillió szárnyast az utóbbi három nap alatt. A betegség által érintett övezetben - Dukan városától az Irán közelében fekvő Rániáig húzódó területen - 50 tanyán, illetve faluban és városban a baromfiállomány jelentős részét irtották ki, egyes helyeken akár az 50 százalékot is elérte az elpusztított állatok aránya. Az iraki kormány 26 millió dollárt különített el a baromfitenyésztők veszteségeinek kompenzálására.

Abdel-Muttaleb Mohammed iraki egészségügy-miniszter bejelentette, hogy öt mobilkórházat küldenek az iraki Kurdisztánba, kettőt Szuleimáníjába, kettőt Erbilbe, egyet pedig Dohuk városba. A miniszter szerint Irak képes lesz ellenőrzés alatt tartani a helyzetet és megakadályozni a járvány átterjedését az ország középső és déli részére. Ali al-Bahadli mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a Törökországgal szomszédos iraki területeken módszeresen irtják ki a szárnyasokat, megakadályozandó a Törökországban dúló járvány esetleges átterjedését.

Abdel-Muttaleb Mohammed hétfőn jelentette be, hogy a vizsgálatok szerint mégiscsak madárinfluenza okozta a halálát egy tizenöt éves lánynak. A lány - ő a madárinfluenza első iraki áldozata - a török és iráni határ közelében fekvő Ránia közelében halt meg január 17-én, miután súlyos tüdőgyulladást kapott.

Két újabb madárinfluenza-góc a Krímben

Mintegy 140 vadmadár, amelyek tetemét a dél-ukrajnai Krím félszigeten, a Jaltától ötven kilométenyire északra fekvő Alustában találták meg, madárinfluenzában pusztult el - közölte a város polgármesteri hivatala. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint ezen kívül megerősítették a madárinfluenza-vírus jelenlétét a félsziget délkeleti részén fekvő Cvetocsnoje faluban elpusztult pulykákban is. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy a vírusnak az emberre is veszélyes H5N1 típusát azonosították volna, de orvosi vizsgálatokat rendeltek el az érintett településeken.

A H5N1 vírus jelenlétét először decemberben mutatták ki a Krím-félszigeten, az autonóm köztársaság északi részében, költöző madarak pihenőhelyén. A térségben több tízezer szárnyast pusztítottak el a betegség megjelenése óta. Jurij Poljacsenko ukrán egészségügyi miniszter hétfőn közölte: Ukrajna a legrosszabbra készül a költöző madarak tavaszi vándorlása idején. Mint mondta, Kijev attól tart, hogy általános madárinfluenza járvány törhet ki.

A H5N1 vírus 2003 végi újbóli megjelenése óta mintegy 80 emberéletet követelt, négyen az elmúlt hetekben a Krímmel szemben, a Fekete-tenger átellenes partján fekvő törökországi régióban haltak meg. A negyedik ismert kelet-törökországi áldozat, egy 11 éves gyermek, szerdán hunyt el. Az iraki kormány hétfőn jelentette be a H5N1 vírus okozta első halálesetet.