Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Süth Miklós: Magyarország mentes a madárinfluenzától

2007.03.12. 12:24
Hétfőtől hivatalosan is vége a hazai madárinfluenza járványnak. Időközben a H5N1 vírustörzs elleni oltóanyag tesztje is sikeresen lezárult.

Pontot lehet tenni a januári madárinfluenzás esetekre, hétfőtől madárinfluenza-mentes státust jelenthet Magyarország, közölte Süth Miklós országos főállatorvos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. A madárinfluenza sikeres felszámolásában szerepet játszott a lakosság a múlt évben tapasztaltnál sokkal jobb együttműködése, a gyors hatósági intézkedés, illetve a téli időszakban alacsonyabb állatállomány, magyarázta a főállatorvos.

Sikeres az oltóanyag tesztje

Lezárult és sikeres a madárinfluenza-vírus (H5N1) elleni oltóanyaggal folytatott vizsgálat-sorozat, erősítette meg a köztelevízió információit a gyártó cég, az Omninvest Kft. szóvivője hétfőn.

A sikeresség azt jelenti, hogy a gyermekeken és felnőtteken kipróbált készítmény a beoltottak szervezetére ártalmatlan, mellékhatások nem jelentkeztek, mondta el Németh Zsolt. A hatékonyságot még további értékelő vizsgálatoknak kell kimutatni, ezen eredmények május végére várhatóak.

Hatékony a készítmény

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérte a magyarországi gyártót, hogy a jelenlegi vizsgálatokból biztosítsanak szérumot egy nemzeti szabvány kidolgozásához. "Bebizonyosodott, hogy a mi készítményünk által beoltott személyek vérében magas számban található a H5 vírustörzs elleni antitest, ami indirekt módon azt is jelentheti, hogy hatékony a készítmény" - fogalmazott a szóvivő.

Magyarországon kizárólag az Omninvest Kft. rendelkezik engedéllyel arra, hogy humán vírus vakcinákat állítson elő. A cég 1995 óta gyárt influenza elleni vakcinát, amely az influenza 2A és 1B vírustörzse ellen véd. Ezeket a vakcinákat használják Magyarországon minden ősszel a várható influenzajárvány elleni védekezésre. A megelőző vakcinázás évi 1,3 millió embert érint.