Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Leölik a gyanús libákat Csongrádban

2007.01.23. 12:00
Az Európai Uniót is tájékoztatták már a magyar hatóságok a napokban felbukkant magyarországi madárinfluenzás és sertéspestises hírekről.
Madárinfluenza Japánban is?

Japánban újabb madárinfluenza-járványra gyanakodnak, miután elpusztult 250 szárnyas az ország délnyugati részén egy farmon. A Kyodo hírügynökség keddi jelentése szerint az állatok Mijadzaki kormányzóságban hullottak el. Korábban a kormány megerősítette, hogy januárban volt egy eset, amelyet a madárinfluenza H5N1-es vírusa okozott. Sem a mezőgazdasági minisztérium, sem a kormányzóság tisztviselői nem erősítették meg a hírügynökség jelentését.

Magyarországon Csongrád megyében, Szentes környékén madárinfluenza gyanús esetekre bukkant az állategészségügyi szolgálat, jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára hétfőn jelentette be, hogy egy Csongrád megyei lúdtelepen madárinfluenza gyanús eseteket találtak. A háromezres lúdállományban 30-40 állatnál tapasztaltak idegrendszeri betegség tüneteit, több állat el is pusztult.

A Havariapress szerint a hatóságok három kilométer átmérőjű védőzónát jelöltek ki a telep körül, és állítólag már meg is kezdték a libák leölését.

Süth Miklós kedden azt is közölte, hogy Nógrád megyében a szlovák határhoz közel 3 sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak. A főállatorvos elmondta, hogy az állategészségügyért felelős hatóság megtette a szükséges intézkedéseket és az esetekről tájékoztatta az Európai Unió illetékeseit is.