Viola
-6 °C
-2 °C

Három év börtön a társát megölő rokkantnyugdíjasnak

2007.10.16. 10:50
Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az értelmi fogyatékos férfit, aki a nagymágocsi szociális otthon galériájáról dobta le lakótársát.

A rokkantnyugdíjas Takács József 1993 óta különböző szociális otthonokban élt. Már korábban is lakott a nagymágocsi szociális otthonban, ahova 2002 januárjában tért vissza, és azóta ápoltként ott tartózkodott. Szintén ennek az otthonnak a lakója volt az ügy sértettje, egy 1940-ben született férfi is.

A vádlott és a sértett 2005. október 30-án délután fél 6 körül, a vacsorára várva, a szociális otthon főépületének galériáján tartózkodott. A vádlott egy széken ült, míg a sértett a galéria korlátjának támaszkodva állt. Várakozás közben a két férfi között szóváltás alakult ki, majd a vita befejeztével a sértett hátat fordított a vádlottnak, és továbbra is a korlátra támaszkodott.

Ekkor a vádlott felugrott a székről, odament a neki háttal álló sértetthez, annak lábait a combjánál megfogta, és a sértettet a korláton keresztül a hallba lelökte. A sértett, mintegy 4,3 métert zuhanva, egy márványlappal fedett asztalra esett, míg a vádlott elment vacsorázni, majd visszatért szobájába, ahonnan a rendőrök előállították.

A történteket látva a szociális otthon dolgozói kihívták a mentőket, de az orvos már csak a sértett halálát tudta megállapítani. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A férfi beszámíthatósága - négy orvos szakértő egybehangzó véleménye szerint - a tette elkövetésekor súlyos fokban korlátozott volt, így az ítélőtábla, az elsőfokú bíróság emberölés bűntette miatt négy év börtönt kiszabó ítéletét, jogerősen, három évre enyhítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!