Móric
14 °C
17 °C

Három év börtön a társát megölő rokkantnyugdíjasnak

2007.10.16. 10:50
Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az értelmi fogyatékos férfit, aki a nagymágocsi szociális otthon galériájáról dobta le lakótársát.

A rokkantnyugdíjas Takács József 1993 óta különböző szociális otthonokban élt. Már korábban is lakott a nagymágocsi szociális otthonban, ahova 2002 januárjában tért vissza, és azóta ápoltként ott tartózkodott. Szintén ennek az otthonnak a lakója volt az ügy sértettje, egy 1940-ben született férfi is.

A vádlott és a sértett 2005. október 30-án délután fél 6 körül, a vacsorára várva, a szociális otthon főépületének galériáján tartózkodott. A vádlott egy széken ült, míg a sértett a galéria korlátjának támaszkodva állt. Várakozás közben a két férfi között szóváltás alakult ki, majd a vita befejeztével a sértett hátat fordított a vádlottnak, és továbbra is a korlátra támaszkodott.

Ekkor a vádlott felugrott a székről, odament a neki háttal álló sértetthez, annak lábait a combjánál megfogta, és a sértettet a korláton keresztül a hallba lelökte. A sértett, mintegy 4,3 métert zuhanva, egy márványlappal fedett asztalra esett, míg a vádlott elment vacsorázni, majd visszatért szobájába, ahonnan a rendőrök előállították.

A történteket látva a szociális otthon dolgozói kihívták a mentőket, de az orvos már csak a sértett halálát tudta megállapítani. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A férfi beszámíthatósága - négy orvos szakértő egybehangzó véleménye szerint - a tette elkövetésekor súlyos fokban korlátozott volt, így az ítélőtábla, az elsőfokú bíróság emberölés bűntette miatt négy év börtönt kiszabó ítéletét, jogerősen, három évre enyhítette.