Emília
18 °C
26 °C

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2004.07.15. 10:52
Az eljárási határidőket nem akasztja meg a nyári szünet, például a fellebbezés vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtása továbbra is lehetséges. Az ügyeletet teljesítő bírák eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében. A büntetőbírák többek között az előzetes letartóztatással, óvadékkal kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátása érdekében tartanak ügyeletet.
A Fővárosi Bíróságon és a Fővárosi Ítélőtáblán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ajánlásának megfelelően július 19-én, hétfőn kezdődik a tárgyalási szünet, és augusztus 19-ig tart. A Legfelsőbb Bíróságon már július 5-én megkezdődött, és szintén augusztus 19-én ér véget.

Az eljárási határidőket nem akasztja meg a nyári szünet, például a fellebbezés vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtása továbbra is lehetséges, a bírák is ügyeletet tartanak, hogy elláthassák halaszthatatlan feladataikat. "A nyári ítélkezési szünet évekkel ezelőtt honosodott meg azért, mert ebben az időszakban az idézettek gyakran nem jelentek meg a kitűzött tárgyalásokon, és így azokat el kellett halasztani" - tájékoztatta az MTI-t Sándor Zsuzsa, az OIT Hivatalának szóvivője.

Halaszthatatlan teendők

Az ítélkezési szünetben ügyeletet teljesítő bírák eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében, továbbá a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdésekben. A büntetőbírák az előzetes letartóztatással, óvadékkal vagy a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátása érdekében tartanak ügyeletet, de folyamatosan dolgoznak a nyomozási bírák is.

Az ítélkezési szünet alatt is sor kerülhet tárgyalásra azokban az esetekben, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény, így például az előállításos, gyorsított eljárásban elbírálandó büntetőügyekben, a polgári ügyek közül a sajtóperekben, a váltóperekben, a végrehajtás felfüggesztése miatt indított eljárásokban és a munkaügyi bíróságokon is sztrájkügyekben.

A kezelőirodák nyitva tartanak a bíróságokon, így az ügyfeleknek van lehetőségük iratbetekintésre, a cégbíróságok is folyamatosan dolgoznak a nyári szünet alatt. Az ítélkezési szünetben a kerületi bíróságokon és a Fővárosi Bíróságon minden ügyszakban bírói ügyeletet tartanak, a nyomozási bírák hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási csoportja tart ügyeletet.