Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2004.07.15. 10:52
Az eljárási határidőket nem akasztja meg a nyári szünet, például a fellebbezés vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtása továbbra is lehetséges. Az ügyeletet teljesítő bírák eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében. A büntetőbírák többek között az előzetes letartóztatással, óvadékkal kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátása érdekében tartanak ügyeletet.
A Fővárosi Bíróságon és a Fővárosi Ítélőtáblán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ajánlásának megfelelően július 19-én, hétfőn kezdődik a tárgyalási szünet, és augusztus 19-ig tart. A Legfelsőbb Bíróságon már július 5-én megkezdődött, és szintén augusztus 19-én ér véget.

Az eljárási határidőket nem akasztja meg a nyári szünet, például a fellebbezés vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtása továbbra is lehetséges, a bírák is ügyeletet tartanak, hogy elláthassák halaszthatatlan feladataikat. "A nyári ítélkezési szünet évekkel ezelőtt honosodott meg azért, mert ebben az időszakban az idézettek gyakran nem jelentek meg a kitűzött tárgyalásokon, és így azokat el kellett halasztani" - tájékoztatta az MTI-t Sándor Zsuzsa, az OIT Hivatalának szóvivője.

Halaszthatatlan teendők

Az ítélkezési szünetben ügyeletet teljesítő bírák eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében, továbbá a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdésekben. A büntetőbírák az előzetes letartóztatással, óvadékkal vagy a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátása érdekében tartanak ügyeletet, de folyamatosan dolgoznak a nyomozási bírák is.

Az ítélkezési szünet alatt is sor kerülhet tárgyalásra azokban az esetekben, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény, így például az előállításos, gyorsított eljárásban elbírálandó büntetőügyekben, a polgári ügyek közül a sajtóperekben, a váltóperekben, a végrehajtás felfüggesztése miatt indított eljárásokban és a munkaügyi bíróságokon is sztrájkügyekben.

A kezelőirodák nyitva tartanak a bíróságokon, így az ügyfeleknek van lehetőségük iratbetekintésre, a cégbíróságok is folyamatosan dolgoznak a nyári szünet alatt. Az ítélkezési szünetben a kerületi bíróságokon és a Fővárosi Bíróságon minden ügyszakban bírói ügyeletet tartanak, a nyomozási bírák hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási csoportja tart ügyeletet.