Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Harapós a BBC vezérigazgatója

2005.03.24. 14:24
Harapással vetett véget egy szerkesztőségi vitának Mark Thompson, a BBC híradójának egykori főszerkesztője. Thompson most a BBC vezérigazgatója, a régen elfeledett történet a BBC belső levelezésének slágertémája lett.

Beosztottjai már eddig is rottweiler-természetűnek tartották Mark Thompsont, a BBC nemrég kinevezett vezérigazgatóját, a Guardian értesülései szerint a kutyás vonások egyszer konkrétan harapásként manifesztálódtak. A leépítési tervei miatt közutálatnak örvendő vezérigazgató a BBC belső levelezésében terjedő pletykák szerint még híradófőszerkesztő korában megharapta egyik beosztottját.

Durván tréfált

A BBC szerdán még "durva tréfának" minősítette a kiszivárgott leveleket, a Guardiannak nyilatkozó BBC alkalmazottak szerint azonban megtörtént eset a harapás.

"1988 késő nyara vagy kora ősze volt. Thompson a kilencórás híradó frissen kinevezett főszerkesztője, én a belpolitikai rovat hírszerkesztője voltam. Reggel negyed tíz volt, a szerkesztőségi szoba közepén álltunk", emlékezett vissza a történtekre Anthony Massey, a megharapott munkatárs.

Horoszkópolvasás közben támadt

Massey elmondása szerint a szokásos napindító értekezlet után egy sztori részleteit akarta megbeszélni Thompsonnal. "A jobbján álltam, ő a Daily Star horoszkópját olvasta (erre a részletre mindig is emlékezni fogok). Mielőtt bármit is mondhattam volna, hirtelen felém fordult, rámmorgott és belemélyesztette a fogsorát a felkaromba. Nyomot hagyott, de a seb nem vérzett. A karomat úgy kellett kirángatnom a szájából, ahogy a fát rángatjuk ki egy labrador szájából", mesélte Massey.

A most producerként dolgozó Massey fegyelmi eljárás indítását fontolgatta, amiben támogatta akkori főnöke, Chriss Cramer - aki jelenleg a CNN egyik vezetője. Az eljárás azonban Massey többhetes külföldi megbizatása miatt elmaradt.

Túlfeszített hangulat

Massey a BBC életéről riportot forgató híradós, Jeremy Paxman riportfilmjében nyilatkozott. Paxman a Guardian értesülései szerint "rendkívülinek" találta a történetet. "Ha ez kiderül, alaposan rápirítanak", mondta. Paxman több munkatársának is elküldte Massey emailjét, ami aztán igazi levéldömpinget indított el a BBC belső levelezési listáján. A levél végül a Guardian szerkesztőségébe is eljutott.

A Guardian érdeklődésére a BBC egyik szóvivője, Thompsonnal egyeztetve elismerte a történet hitelességét, bár jelentőségét igyekezett tompítani. "Valóban történt egy ilyen eset tizenhét éve. Mark [Thompson] akkor harminc éves volt, a szerkesztőségben meg elég túlfeszített volt a hangulat. Éppen a kamerás stábok kiküldetésein vitatkoztak, amikor Mark előrehajolt és harapó mozdulatot tett. Azt gondolta, ez majd oldja a hangulatot, de másképp sült el. Amikor megtudta, hogy Massey megbántódott, bocsánatot kért", mondta a szóvivő a Guardiannak.

A BBC hivatalos álláspontja szerint az eset már régen történt, és Thompson bocsánatot kért. Az incidens idején meg amúgy is feszült volt a hangulat, írja a Guardian.