Gerzson
-3 °C
2 °C

Akasztófákat exportál egy brit farmer

2006.05.30. 16:21
A szélsőjobboldali nézeteket valló bitógyártót nem érdekli, hogy szembemegy a hivatalos brit politikával.

Akasztófákat gyárt sorozatban és exportál a harmadik világ országaiba - tisztes haszonnal - egy brit farmer, aki a halálbüntetés eltörlésének harsány ellenzője. A Daily Mail című brit lap beszámolója szerint a kötél általi halál meggyőződéses híve, az 58 éves David Lucas kuncsaftjai között olyan államok - például Zimbabwe és Líbia - is szerepelnek, amelyek az emberi jogok sorozatos megsértése miatt nemzetközi bírálatok kereszttüzében állnak.

Lucas a kelet-angliai Suffolk grófságban, Mildenhall közelében lévő farmján üzemelteti saját bitógyárát. 12 ezer fontért (4,5 millió forint) szóló, vagyis egyszemélyes bitót szállít, de készít "multi-kivégző-rendszereket" is, azaz olyan állványzatokat, amelyekre egyszerre több embert fel lehet akasztani - ezek ára a helyek számától függően 120 ezer fontig (38 millió forint) terjed.

Mint Lucas az újságíróknak elmondta, akkor gondolta ki a bitógyártó profilbővítést, amikor farmjának bevételei csökkenni kezdtek. Először csak középkori játékokhoz készített akasztófa-másolatokat, de aztán üzletemberek keresték fel.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogvédő szervezet ugyan felemelte szavát: a halálos ítélet világméretű eltörlését szorgalmazó brit politika megcsúfolásának nevezte a brit bitófaexportot, de Lucas ezzel nem sokat törődött. "Engem semmi sem tarthat vissza attól, hogy kivégzőeszközöket szállítsak külföldre" - szögezte le Lucas, aki egyébként a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) támogatója.

Szakvéleménye szerint a fegyverexporttól eltérően az akasztófaexport "a jog és a törvény érvényre juttatását" mozdítja elő. "Líbiában vagy más afrikai országokban az ember nagyobb biztonságérzettel mehet ki az utcára, mint itt, és ez azért van így, mert ott továbbra is létezik a halálbüntetés" - fejtegette. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az elmúlt években milyen megrendelőknek és hány akasztófát szállított.