Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bitvai meg akarta vesztegetni a gazdasági minisztert?

2006.08.01. 21:38
Az Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját azzal is megvádolták, hogy 2003-ban a Kulcsár Attilától kapott ötvenmillió forinttal akarta megvesztegetni az akkori gazdasági minisztert - értesült az MTV Híradója. Bitvai Miklós a Kulcsár-ügy hetedrendű vádlottjaként sikkasztás miatt már bíróság előtt áll.

Újra vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója ellen, aki a Kulcsár-ügy hetedrendű vádlottjaként sikkasztás miatt már bíróság előtt áll - közölte a Magyar Televízió Híradója kedden este.

A mostani vád szerint Bitvai Miklós ötvenmillió forintot vett át Kulcsár Attilától azzal, hogy megvesztegeti az akkori gazdasági minisztert (Csillag Istvánt) egy cég hitelkérelmének elutasítása érdekében - hangzott el a műsorban.

A távirati iroda más forrásból úgy értesült, hogy a hatóság a vádiratában rögzíti: 2003 tavaszán Bitvai Miklós arról tájékoztatta Kulcsár Attilát, hogy a Pannonplast Rt. és az MFB Rt. vezérigazgatója arról tárgyal, hogy a bank hitelt nyújt a Pannonplastnak, hogy a céget ne tudja felvásárolni a Kulcsár Attila érdekeltségébe tartozó Britton-csoport.

A vádlott - a vádirat szerint - arról is tájékoztatta Kulcsár Attilát, hogy a bank komolyan fontolóra vette a hitel nyújtását. A kedvező elbírálást - állítása szerint - az akkori gazdasági miniszteren keresztül meg lehet akadályozni. Ennek érdekében pedig - mint mondta - 50 millió forintot kell a miniszternek adni.

A megbeszélést követően 2003. május 6-án Kulcsár átadta az 50 millió forintot Bitvai Miklósnak, hogy azt továbbítsa a miniszternek. A hitelt egy jogszabályi változás miatt nem kapta meg a befektetői csoport, az eljárás során pedig nem derült ki, mit csinált Bitvai a pénzzel.

A Kulcsár-ügyben a vád szerint Bitvai Miklós több mint tízmilliárd forintnyi célhoz kötött, autópálya-építésre szolgáló pénzt juttatott a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégéhez, ezért cserébe százmillió forintnyi "sikerdíjat" kapott Kulcsár Attilától.