Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Százmilliós biztosítási csalás

2004.12.21. 09:53
Minden idők egyik legnagyobb biztosítási csalássorozatára derített fényt a BRFK az egyik biztosítótársaság belső ellenőrzésének adatai alapján – tudta meg a Népszabadság.
Az egyik nagy biztosító belső ellenőrzésének feltűnt, hogy a közelmúltban több tucat, személyi sérüléssel nem, ám annál nagyobb anyagi kárral járó közlekedési balesetben mindig ugyanazok a férfiak és nők ültek az összetört autók volánja mögött. A társaság biztosítási csalás gyanújával feljelentést tett a BRFK-n.

A rendőrség a biztosító belső vizsgálatát folytatva fokozatosan feltérképezte a biztosítók "lehúzására" létrejött bűnszervezetet. Á. Gábor (36) budapesti lakos volt - a nyomozás eddigi adatai szerint - a csalássorozat értelmi szerzője, és hozzá kerültek a biztosítóktól kicsalt milliók. Á. Gábor, valamint V. György (46) karosszérialakatos és S. Antalné közvetítő többféle módszert dolgoztak ki a biztosítók megkárosítására.

Kezdetben lízingelt autókon cseréltek ki karosszériaelemeket, majd a személyi sérüléssel nem járó baleseteket bejelentették a biztosítónak. Miután a kárfelvétel megtörtént, a sértetlen elemeket visszaszerelték az autókra, amelyeket tovább használtak. A nyomozati adatok arra utalnak, hogy egyes autókat a csoport többször is felhasznált fiktív balesetekhez. Előfordult, hogy egy házaspár két tagja, vagy éppen két testvér különböző autókkal karambolozott egymással, majd később ugyanezek a gépkocsik más balesetekben is feltűntek – olvasható a Népszabadság keddi cikkében.

A csoport közvetítői több esetben ajánlatot tettek sérült autóval közlekedő idegen gépkocsivezetőknek: harmincezer forintért aláírattak velük egy meg sem történt balesetről készült kárbejelentő betétlapot. Az irat igazolta, hogy a sérült autó összeütközött egy másik, a csoporthoz tartozó autóval, amely totálkáros lett, vagy legalábbis milliós károk keletkeztek benne. A rendőrség eddig mintegy hatvan személyt azonosított, akik közvetítőkként vagy személyes adataik eladásával közreműködtek a csalássorozatban.