Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fogamzásgátló cégpénzen

2001.06.15. 10:45
A seattle-i Bartell Drug Companynek ezentúl ki kell fizetnie női dolgozói számára a fogamzásgátló eszközöket, döntött egy amerikai szövetségi bíróság. Robert S. Lasnik bíró érvelése szerint a vállalat nemi diszkriminációt követ el, mert a cég által a dolgozók számára fenntartott egészségbiztosításból hiányoznak a női fogamzásgátló szerek.
Míg a férfi munkavállalók minden bújára-bajára tekintettel van a vállalat biztosítása, a nőknek maguknak kell gondoskodniuk e kellékről. Ez pedig megsérti a vonatkozó nemi diszkrimináció elleni törvényeket, érvelt beadványában a cég alkalmazásában álló 27 éves Jennifer Erickson.

Különböző szükségletek

"Férfiaknak és nőknek különböző egészségügyi szükségleteik vannak, és ma már a törvényhozók számára is nyilvánvaló, hogy csak a nők eshetnek teherbe" - világította meg a probléma alapjait Lasnik szövetségi bíró a The New York Timesnak. "Bár a biztosítás a férfiaknak minden szükségletét kielégíti, a női fogamzásgátló kihagyása óriási űrt hagy a egészségbiztosításban" - vezette le a logikai láncot az eset szükséges konklúziójáig Lasnik.

"Történelmi döntés. Precedens értékű más nők számára is, akik szintén ezzel a problémával küzdenek" - világított rá Ms. Erickson ügyvédje az ügy valós következményeire. Ms. Riley hozzátette: úgy érzi, ennek ellenére szükség van szövetségi szintű szabályozásra a kérdésben.

A cég fizet

A Bartell kedden bejelentette, hogy - a bírósági döntéstől függetlenül - kiterjeszti a fogamzásgátlókra is egészségbiztosítását. A vállalat közleményében hozzátette, hogy a szakszervezeti dolgozók számára ezt már áprilisban megtették, mostantól a többiek is vehetnek fogamzásgátló tablettákat és egyéb kellékeket a vállalat pénzén. "Soha nem állt szándékunkban senkit hátrányosan megkülönböztetni" - védekezett a Timesnak Jean Bartell Barber, a cég pénzügyi igazgatója. A cég egyébként gyógyszergyártással foglalkozik.

A kétségtelenül világraszóló botrányt jogi útra terelő Ms. Erickson azt nyilatkozta, hogy évi háromszáz dollárt (89 ezer forintot) költ fogamzásgátlókra.