Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hat év a családon belüli erőszakért

2006.02.07. 12:32
Hat évre ítélték a feleségével és lányával erőszakoskodó apát. A bíróság ezzel enyhítette az elsőfokú döntést, amely szerint Bogdán Józsefnek nyolc évet kellett volna fegyházban töltenie.

Hat év, fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a férfit, aki három évvel ezelőtt feleségével és lányával erőszakoskodott a baranyai Váradon.

A táblabíróság ezzel enyhítette az első fokú ítéletet, amely Bogdán Józsefre nyolc év fegyházbüntetést szabott ki 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak és erőszakos nemi közösülés miatt.

A 33 éves Bogdán József 2004. június 12-én, erősen ittasan arra kényszerítette lányát és második feleségét, hogy vetkőzzenek le és közösüljenek vele. A férfi felszólításainak megpróbáltak eleget tenni, de végül a közösülés meghiúsult. Az asszony többször kérte férjét, hagyja abba, amit csinál, erre a férfi ököllel a hátára ütött. Amikor a sikertelen kísérletek után a férfi elaludt, a feleség és a lány kimenekült a házból, és feljelentést tett a rendőrségen.

Vallomásaikban arról számoltak be, hogy Bogdán József 2003 óta többször erőszakoskodott velük, fenyegetésként kést és baltát is tartott magánál. A Pécsi Ítélőtábla ítélete alapján a vádlott terhére egy, az utolsó erőszakos tette róható fel. A sértett akkor már betöltötte 12. életévét, a férfi csak az egyik vádpontban, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülésben tekinthető bűnösnek.

Az indoklás szerint az eljárásban szabálysértések történtek, a lányt a törvényes képviselő hozzájárulása nélkül hallgatták meg, továbbá a nevelőanya a másodfokú eljárásban élt mentességi jogával, ezért korábbi vallomásai nem értékelhetők bizonyítékként.