Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újra árat emel a BKV

2003.06.25. 14:22
Átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság (BKV Rt.) viteldíjai július 1-jétől a Fővárosi Közgyűlés decemberi rendeletének megfelelően. A formailag is megújuló jegyeket a társaság forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese mutatta be szerdán sajtótájékoztatón.
A vonaljegy ára 125 forint lesz, a járművezetőnél váltott jegy 150, a 10 darabos gyűjtőjegy 1100, a 20 darabos pedig 2150 forintba kerül majd, a dolgozói havibérlet ára 4670 forint lesz, a tanulóknak és nyugdíjasoknak a havibérletért 1515 forintot kell fizetni - mondta Szirmay Tamás.

A korábban megvásárolt, hosszabb érvényességű bérletek változatlanul érvényesek, a tarifaemelés nem befolyásolja a 48 órás és a 72 órás Budapest-kártya árát, illetve a bérletbemutatás költségét és a pótdíjat.

Új bérlet

Továbbra is használhatók a hologramos csíkkal ellátott "örökjegyek" is. A társaság az utazóközönség igénye alapján a 2x30 és a 3x30 napos bérletek mellett ismét árusítja a 6x30 napos bérletet, amely 200 napig használható fel utazásra.

Július 1-jétől formailag megújul a vonaljegy, a gyűjtőjegy, az átszállójegy és a 10-es és 20-as gyűjtőjegy: az új vonaljegyek és gyűjtőjegyek baracksárga színűek lesznek, és változnak a metrójegyek védelmi elemei is. Megváltoznak a jelenleg fehér színű HÉV-jegyek is, mert takarékossági okból a megmaradt lila papírra nyomtatják.

Új védelmi elemek

Korszerűsítik a meglévő védelmi elemeket is a jegyeken, például a speciális anyagú jegyről a jövőben nem lehet eltüntetni a bélyegzés dátumát. Szirmay Tamás elmondása szerint a védelmi elemek erősítésére nem konkrét kár késztette a társaságot, hanem a más közösségi közlekedési cégektől érkezett jelzés a jegyhamisításról.

Tájékoztatása szerint a BKV Rt. ebben az évben 29,5 milliárd forint bevételre számít a jegyeladásokból, az új jegyek 35-45 millió forintjába kerülnek a társaságnak. Napi 3,5 millió utazást bonyolít a BKV Rt., a bevételek alapján regisztrált éves utasszám 1,5 milliárd.

Ritkán lesz rendőri kíséret

A más közlekedési társaságoknál alkalmazott gyakorlatról - hogy a jegyellenőrök tekintélyének erősítése érdekében esetenként rendőrök is részt vesznek az ellenőrzésben - a vezérigazgató-helyettes azt mondta, ez egyes esetekben előfordul ma is a BKV Rt.-nél, de általános bevezetését nem tervezik.