Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Bandaháború és vérengzés egy hondurasi börtönben

2006.01.06. 09:06
Honduras legszigorúbban őrzött fegyintézetében tört ki fegyveres bandaháború. Az összecsapásokban tizenhárman meghaltak, a kormány kommandósok bevetésével próbál rendet teremteni.

Tűzharc robbant ki egy hondurasi börtönben két rivális bűnbanda fogva tartott tagjai között. Az elvileg a legszigorúbban őrzöttnek számító hondurasi börtönben, a fővárostól húsz kilométerre lévő Nemzeti Fegyházban kitört bandaháborúban tizenhárman meghaltak, egy fogoly súlyos sérüléseket szenvedett, jelentette a BBC.

A tűzharc ráadásul a fegyintézet legszigorúbban felügyelt, a legkeményebb bűnözők számára fentartott speciális részlegében tört ki. "A harc két rivális bűnbanda között robbant ki" - nyilatkozta Armando Calidonio nemzetbiztonsági miniszter az AP-nek.

A miniszter arról nem tudott, hogyan kerülhettek lőfegyverek az elvileg szigorúan őrzött börtönbe. Honduras mindenesetre hírhedt börtöneiről, ahol mindennaposak az erőszakos bűncselekmények, írja a BBC. A Nemzeti Fegyházban is gyakoriak a lázadások, 2005-ben egy bandaháborúban harminc foglyot végeztek ki, 2004-ben pedig hatszáz fogoly lázadt fel.

A börtönbe most rendőrségi kommandósokat vezényeltek a rend helyreállítására, jelentette az EFE spanyol hírügynökség.