Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A Törzsasztal vendége: Terry Black

2001.11.04. 21:32
November 5-án 14 órakor a Törzsasztal vendége lesz Rácz Károly, az éjszakai életben Terry Blackként ismert transzszexuális előadóművész.
Mint ismeretes, a Fővárosi Főügyészség óvása nyomán az illetékes gyámhatóság felfüggesztette az eljárást, amely lehetővé tette volna Black számára, hogy örökbefogadjon egy egyhónapos kisfiút.

Az ügyészség elismerte, hogy már korábban is vizsgálódtak Black örökbefogadása ügyében. Az ügyészség szerint egyebek mellett személyi és vagyoni szempontból is hiányos és pontatlan az az alkalmassági nyilatkozat, amelyet a zuglói gyámhivatal állított ki. Ez alapján fogadhatta volna örökbe a gyermeket Black.

Jelenleg folyik az ügyészségi óvás nyomán megkezdődött eljárás, amely megvizsgálja, hogy Terry Black alkalmas-e a szülői szerepre. Ez pszichológiai és környezettanulmányi vizsgálatokat foglal magába.

A gyermekvédelmi törvény értelmében egyébként a transzszexualitás nem kizáró ok az örökbefogadásra, a feltételül szabott pszichológiai teszten Black megfelelt.

Az örökbefogadási ügyben Harrach Péter családügyi miniszter is vizsgálatot indított, mondván, nem biztos, hogy a gyermek felnevelésére egy "nemi identitászavarral küszködő" ember a legalkalmasabb. Black elutasította Harrach vádjait, és felszólította, mondjon le. A művész szerint a miniszter nem a dolgával foglalkozik. Black szerint a gyermek tőle nem szorul védelemre, hisz ő szeretetet és biztonságot nyújtana neki.

Az ügyet bonyolítja, hogy a gyermekről eredetileg lemondó szülők meggondolták magukat, és visszakövetelik Danit. Mint mondják, nyugodt életet képzeltek fiuk számára, nem "botrányokkal megtűzdelt médiaszereplést". Sanyarú anyagi helyzetükkel indokolják, hogy Terry Blacknek adták a gyereket (3,7 millió forintért), most inkább egy másik házaspár gondjaira bíznák.

(Black egyébként rejtett kamerás felvételt készített a gyermek örökbefogadására vonatkozó tárgyalásairól Dani nagymamájával, és később feljelentést is tett a család ellen. Ha bebizonyosodik, hogy a szülők pénzt kértek e gyermekért, úgy emberkereskedelem gyanúja miatt eljárás indulhat ellenük, és 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. A szülők azt mondják, hogy ők nem kértek pénzt a művésztől, hanem ő ajánlott.)

Mivel a hivatalos örökbefogadás még nem történt meg, az édesanya bármikor meggondolhatja magát, és visszakérheti a gyermeket Blacktől.

Black az első transzszexuális Magyarországon, aki nyílt örökbefogadási eljárás segítségével gyereket nevelhet(ne). Egész Európában is mindössze két ilyen eset ismert.

Terry Black 11 éve ismert a budapesti scene-en, mint transzszexuális művész. Homoszexuálisoknak nyitott szórakozóhelyet, rádió- és tv-műsort vezet, női ruhában táncol és énekel.

A fórum moderált, az elemi társalgási normákat megszegőket kiszűrjük.