Diána
12 °C
27 °C

A nagy skandináv áramszünet

2003.09.23. 15:20
Áramszünet bénítja le Koppenhágát és Svédország déli részét. Az áramkimaradást - az augusztusi amerikai áramszünethez hasonlóan - a hálózat hibája okozta, szélvihar döntött fákat a vezetékekre. Svédországban leállt két atomerőmű is.
Legalább négymillió lakás és üzlet maradt áram nélkül Dél-Skandináviában. Az áramkimaradást egy szélvihar okozta: több helyütt fák dőltek az áramvezetékekre - jelentette a BBC. A hiba miatt összeomlott az ellátóhálózat, Koppenhága környéke és négy déli svét tartomány maradt áram nélkül.

Az áramkimaradások miatt két svédországi atomerőmű, az oskarshamni és a ringhalsi is leállt.

Az áramszünet csak Svédországban kétmillió embert érint, a kimaradás még Stockholmot is elérte. A svéd fővárosban fél órára leállt a metróközlekedés.

Dániában, ahol az igazán komoly gondok jelentkeztek, a főváros mellett a Bornholm szigeten sötétült el minden. Az áramhiány miatt természetesen leállt a metróközlekedés is. A metróban rekedt utasokat nagyobb incidensek nélkül evakuálták - írja a BBC.

Egyes jelentések szerint többen liftekben ragadtak. Több beszámoló szerint a boltokban vásárló emberek az utcára tódultak. Rendzavarásokról nem érkezett hír.

Meg nem erősített jelentések szerint többen a Svédországot és Dániát összekötő alagútban rekedtek egy vonatban - írja a BBC. Az áramkimaradások miatt az alagutat és az Oresund hidat lezárták, csakúgy, mint a koppenhágai repteret. A BBC jelentése szerint a belvárosban közlekedési káosz alakult ki.