Árpád
-2 °C
4 °C

A nagy skandináv áramszünet

2003.09.23. 15:20
Áramszünet bénítja le Koppenhágát és Svédország déli részét. Az áramkimaradást - az augusztusi amerikai áramszünethez hasonlóan - a hálózat hibája okozta, szélvihar döntött fákat a vezetékekre. Svédországban leállt két atomerőmű is.
Legalább négymillió lakás és üzlet maradt áram nélkül Dél-Skandináviában. Az áramkimaradást egy szélvihar okozta: több helyütt fák dőltek az áramvezetékekre - jelentette a BBC. A hiba miatt összeomlott az ellátóhálózat, Koppenhága környéke és négy déli svét tartomány maradt áram nélkül.

Az áramkimaradások miatt két svédországi atomerőmű, az oskarshamni és a ringhalsi is leállt.

Az áramszünet csak Svédországban kétmillió embert érint, a kimaradás még Stockholmot is elérte. A svéd fővárosban fél órára leállt a metróközlekedés.

Dániában, ahol az igazán komoly gondok jelentkeztek, a főváros mellett a Bornholm szigeten sötétült el minden. Az áramhiány miatt természetesen leállt a metróközlekedés is. A metróban rekedt utasokat nagyobb incidensek nélkül evakuálták - írja a BBC.

Egyes jelentések szerint többen liftekben ragadtak. Több beszámoló szerint a boltokban vásárló emberek az utcára tódultak. Rendzavarásokról nem érkezett hír.

Meg nem erősített jelentések szerint többen a Svédországot és Dániát összekötő alagútban rekedtek egy vonatban - írja a BBC. Az áramkimaradások miatt az alagutat és az Oresund hidat lezárták, csakúgy, mint a koppenhágai repteret. A BBC jelentése szerint a belvárosban közlekedési káosz alakult ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?