Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Karácsonyra elsötétülhet Nagy-Britannia

2003.12.18. 15:56
Felrobbanó kompresszorok okozta áramszünet fenyegeti Nagy-Britanniát energetikai szakértők szerint. Az áramszolgáltató szerint a nyilvánosságra került belső levelezésben leírt hibáktól nem kell tartani. A cég az augusztusi áramszünet előtt sem aggódott, pedig azt ismert hiba okozta.
Nagy áramszünetek veszélyére figyelmeztetnek brit energiaipari szakértők, írja a BBC. A hibákat az ellátóhálózatot üzemeltető National Grid Transco (NGT) munkatársai belső levelezésükben elismerték.

„Nem akarom az egész karácsonyt ennek a vacakul karbantartott rendszernek a kétségbeesett megmentésével tölteni” – áll az egyik, a BBC szerkesztőségébe eljutott emailben. A levelezésben műszaki hibák sora mellett még szeptemberről visszamaradt karbantartási munkákról is szó esik. A Transco egyik munkatársa a légvezetékhálózat összeomlásának veszélyéről ír.

Biztonságos kisülések

David Kirkland, a brit áramszolgáltató volt területi igazgatója szerint az emailekben említett hibák némelyike halálos veszélyt jelent. A kompresszorok felrobbanása emellett a hálózat összeomlását eredményezheti.

Az NGT szerint az emailekben említett hibák esetén a kompresszorok „biztonságosan sülnének ki”. A cég véleménye szerint a rendszer biztonsága „sosem volt kérdéses”. A hibákat a szokásos karbantartási munkák keretében pár napon belül kijavítják, közölte az NGT a BBC-vel.

Az augusztusi áramszünet előtt sem féltek

A BBC Radio 4 Today Showjának értesülései azonban ellentmondanak az áramszolgáltató optimizmusának. A műsor riporterei kiderítették, hogy az augusztusi londoni áramszünet egyik alapvető oka egy ismert, de ki nem javított olajszivárgás. A cég korábban azt állította, hogy az áramszünetet egy biztosíték „elszigetelt és szokatlan hibája” okozta.