Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nyáron elsötétülhet Kalifornia

2004.04.15. 11:23
Nem bővül megfelelő ütemben az erőművi kapacitás Kaliforniában, ezért a nyáron összeomolhat az áramellátás. Ugyan még csak tavasz van, az első melegebb napon azonban máris riadót kellett elrendelni. Az áramszolgáltatók szerint tartós hiány alakulhat ki.
Áramhiány fenyegeti Kaliforniát - jelentette a CNN. A kaliforniai Független Áramszolgáltatók Szövetségének (ISO) szerda este nyilvánosságra hozott közleménye szerint az erőművi kapacitások nem megfelelő ütemű bővítése és a készletek szűkössége miatt komoly problémára lehet számítani a nyáron, amikor a légkondicionálás miatt megnövekszik a felhasználók áramigénye.

Vészközelben

A kaliforniai villamoshálózat idén egyszer már közel került az összeomláshoz. Március 29-én a váratlan meleg miatt annyira megnövekedett az energiafogyasztás, hogy első szintű riasztást kellett életbe léptetni. Az első színtű riasztás még nem jár korlátozásokkal, csak takarékosságra szólítják a fogyasztókat - írja a CNN.

Kalifornia a mai napig nem heverte ki a 2000-2001-es áramkrízist, amikor is az áramkereskedők üzletelései miatt több szolgáltató is csődbe ment. Az egyik legnagyobb áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric hétfőn került ki a csődvédelem alól - írja a CNN.

Tartós hiány

Az áramhiány, ha nem kezdenek nagyobb fejlesztéseket tartós maradhat. Kalifornia áramfogyasztása évi négy és fél százalékkal nő, főleg, mert az újonnan betelepülők az állam délnyugati, sivatagos részeiben telepednek le.

A túl gyors növekedés mellett még a természeti körülmények sem kedveznek az villamosenregia-iparnak. Az állam északi részén vízhiány van, a vízerőművek legfeljebb 70-80 százalékos kihasználtsággal működhetnek. Dél-Kaliforniában télen ugyan elég csapadék esett, a meleg időben azonban túl gyorsan elolvadhat a hó a Sierra Nevada hegységben, így nem marad elég tartalék nyárra - írja a CNN az ISO jelentésére hivatkozva.

Az áramszolgáltatók szerint az igazi problémát azonban az jelenti, hogy a termelők nem építenek új erőműveket. Az áramkereskedők gondjai miatt új erőművi kapacitások helyett a régiek átstrukturálásával próbálkoznak. Ettől azonban "nem lesz több áram 2004-ben" - áll az ISO tanulmányában.