Magdolna
18 °C
27 °C

Éhezés üvegkalitkában

2003.09.06. 16:32
Negyvennégy napig csak londoni csapvizet fogyasztana egy amerikai illuzionista. Hogy valakit érdekeljen is a mutatvány, üvegkalitkába záratta magát, amit a Temze fölé függesztettek ki. A nézelődők szerint a produkció így is "kicsit jelentéktelen".
Megkezdte negyvennégy napig tartó éhezését David Blaine amerikai illuzionista. A nagy hírveréssel beharangozott mutatvány péntek éjjel, magyar idő szerint fél 11-kor kezdődött Londonban.

Az éhség mellett az unalom is árthat

A harmincéves New York-it szigorú orvosi ellenőrzés után engedték be a Temze fölé függesztett üvegkalitkájába, a Tower Bridge közelében. A következő negyvennégy napban kizárólag folyadékot fog magához venni. Blaine a szórakozás és kikapcsolódás lehetőségét is megvonta magától - egyedül egy kispárnát, egy pokrócot, egy váltás ruhát, egy újságot és édesanyja fényképét vitte magával.

"Kicsit jelentéktelen, olyan, mintha állatkertben lennék" - nyilatkozta a látványról Mick James író, az esemény egyik szemtanúja azu AP-nek. Sonia Schaile 24 éves üzletasszonyt jobban elragadta a hév. "Egészen biztos, hogy még visszajövök egy melegebb napon - akkor biztosan le kell majd vetnie az ingét" - nyilatkozta az inkább a művész teste, mint mutatványa iránt érdeklődő nő a hírügynökségnek.

Megdobálták

Az esemény természetesen nem maradhatott tojásdobálás nélkül. Az AP jelentése szerint Blaine tudomást sem vett a feje mellett elzúgó tojásról, Schwarzeneggerrel ellentétben azonban nem tartott beszédet. Mindössze annyit közölt, hogy mutatványa olyan fontos művészete szempontjából, hogy akár "meg is halhat".

A böjtölésre azért alaposan rákészült. Százkilósra hizlalta magát, hogy saját zsírját élhesse fel a "fogságban". Számításai szerint 20 kilót is veszthet az elkövetkező negyvennégy napban testsúlyából.

Blaine nem először próbálkozik: 2000-ben a New York-i Times Square-en két és fél napot töltött egy hatalmas jégtömb belsejében, később egy hétre eltemettette magát, majd 36 órát egyensúlyozott egy vékony, 25 méter magas pózna tetején.