Hermina
15 °C
27 °C

Megszökött a kórházból az éhezőművész

2003.10.25. 15:31
A varázsló eltüntette magát. David Blaine, aki felállította a Tower melletti üvegkalitkában felállította az éhezés világcsúcsát, megszökött a kórházból. Orvosainak egy párnájára rakott cetlin üzent.
Megszökött a kórházból az az amerikai illuzionista, aki egy hete, az előre meghatározott időpontban fejezte be több mint hathetes koplalási világrekord-kísérletét Londonban. David Blaine, aki 44 napot töltött evés nélkül a londoni Tower híd mellett egy üvegkalitkában, múlt vasárnap este jött ki saját lábán önkéntesen választott börtönéből, ahonnan - showelemekkel átszőtt helyszíni orvosi vizsgálat után - egy közeli magánkórházba vitték.

Párnáján hagyott egy cetlit

Az előre kidolgozott rehabilitációs terv alapján Blaine-nek, aki 27 kilogrammot fogyott a kalitkában töltött idő alatt, az első napokban csak infúziót adtak, és fokozatosan kezdték szilárd élelmiszerrel táplálni; a hét második felében már hamburgert és sült krumplit is kapott. Szakértők szerint ilyen hosszú koplalás után az illuzionista halálához vezethetett volna, ha hirtelen nagy mennyiségű élelmet fogyaszt.

Orvosai ezen a hétvégén még megfigyelés alatt akarták tartani a koplalási rekordert, a The Sun szombati értesülése szerint azonban az amerikai, aki már korábban ismert volt önsanyargató mutatványairól, péntek este, minden személyes tárgyát hátrahagyva távozott a kezelésért napi ezer fontot - 370 ezer forintot - felszámító londoni magánkórházból.

A legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, hogy Blaine teljes titkokban hagyta el a kórházat, úgy, hogy még orvosainak sem szólt, csak párnáján hagyott egy cetlit, amelyen megköszönte az ápolást. Az épület előtt egy barátja várta, aki autóval ismeretlen helyre vitte.

Varázsló, aki most magát tüntette el

A The Sunnak a kórház névtelenül nyilatkozó egyik munkatársa azt mondta: Blaine orvosainak "nem nagyon tetszett" ez az eljárás, de "nem is aggódnak különösebben" az amerikai egészségi állapota miatt. Blaine ügynöke azzal kommentálta az esetet, hogy Blaine "varázsló, aki most magát tüntette el". A New York-i illetőségű David Blaine másodpercre pontosan letöltötte az előre kitűzött 44 napot a Temze partján felállított átlátszó dobozban, amelybe szeptember 5-én szállt be. A kalitkát ezután egy daru emelte 10 méteres magasságba.

Blaine a kísérlet vége felé - az állapotát figyelő orvosi stáb akkori megfogalmazása szerint - már "elég rossz bőrben" volt, hallucinációkkal és erős izomfájdalmakkal küszködött. Az utolsó két napban szívritmus-zavarok és rövid ideig tartó ájulások is előfordultak. Blaine nemcsak az éhségtől szenvedett, hanem a bámészkodók zaklatásaitól is. A doboz falán rendszeresen tojások, kavicsok, paradicsomok, golflabdák csattantak, sőt egy alkalommal egy társaság távirányításos helikopter-modellre erősített, gazdagon megrakott hamburgert irányított az egyre éhesebb koplalóművész orra elé. Szabadulása után az illuzionista ezeket az incidenseket úgy kommentálta, hogy humorral minden nehézség legyőzhető.