Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Terrorelhárítás a prostitúció ellen

2005.11.06. 13:24
A terrorizmus ellen alkalmazott módszerek egy részét felhasználnák a Kelet-Európából érkező, prostitúcióra kényszerített nők becsempészésének megakadályozására is, mondta Tony Blair.

A terrorcsoportok felkutatására tervezett titkosszolgálati módszerek némelyikének bevetését ígérte a brit kormányfő a kelet-európai kényszerprostituáltak becsempészése ellen.

Könnyű lányt venni

Tony Blair erről azt követően nyilatkozott, hogy a The Sunday Telegraph egy riportjában beszámolt arról, milyen egyszerű prostitúcióra kényszerített fiatal nőket vásárolni a kelet-európai szexrabszolga-piacon. A legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap riportere, aki üzletembernek adta ki magát, és Bukarest központjában vásárolt két román futtatótól kétezer euróért egy 19 éves román lányt londoni munkára. Az árban a megfelelő úti okmányok is benne voltak.

A riport szerint a lányt két éve kényszerítették prostitúcióra, és a brit újságíró már a harmadik tulajdonosa volt, de az első, aki külföldre vitte volna. Az újságíró ár megszerzett adatokat a brit rendőrségnek.

Módszerek

Tony Blair brit kormányfő az eset kapcsán a The Sunday Telegraphnak azt mondta: a kormány jövőre törvényi szigorításokat tervez az emberkereskedés megakadályozására. Blair a lap szerint azt szeretné, ha a terrorizmus ellen tervezett, kiszélesített hatósági eszköztár némelyik elemét az embercsempészetre szakosodott bandák ellen is fel lehetne használni.

A miniszterelnök a Sunday Telegraphnak adott nyilatkozatában arról beszélt, meggyőződése, hogy a súlyos szervezett bűncselekmények feltárására nemrég létrehozott külön ügynökség hatásköre nem elégséges.

Árverés

Hivatalos adatok szerint eddig legalább 25 ezer külföldi lányt csempésztek be Nagy-Britanniába és adtak el a virágzó brit szexpiacon; a brit belügyminisztérium évi 2-6 ezerre becsüli azok számát, akik újonnan kerülnek majd a szigetországba.

Két héttel ezelőtt ítéltek súlyos, 11 és 21 év közötti fegyházra egy háromtagú szerb-litván bandát, amely a Daily Mirror akkori beszámolója szerint szabályos szexrabszolga-árveréseket tartott a londoni Gatwick repülőtér kávézójában. A brit kormány a keresletet is megpróbálja elriasztó intézkedésekkel csökkenteni: a legújabb tervek egyike szerint automatikusan nemi erőszakért ítélnék el azt, aki prostitúcióra kényszerített, embercsempészek által Nagy-Britanniába hurcolt szexrabszolgáktól vásárol szolgáltatást.